Vrhovni sud Španije traži izručenje Pudždemona

Pudždemon je prošle nedjelje uhapšen na Sardiniji, pušten je da se brani sa slobode u subotu i već u ponedjeljak se vratio u Brisel

2084 pregleda 0 komentar(a)
Pudždemon, Foto: Reuters
Pudždemon, Foto: Reuters

Španski Vrhovni sud zatražio je od Italije da odmah izruči bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, optuženog za pobunu, a koji je prošle nedjelje uhapšen na Sardiniji po Evropskom nalogu za hapšenje.

Karles Pudždemon je pušten da se brani sa slobode u subotu i već u ponedjeljak se vratio u Brisel, a Vrhovni sud Španije zatražio je od Italije mjere koje bi garantovale da bivši katalonski lider neće ponovo "pobjeći pravdi", prenosi Pais.

"Imamo određena saznanja o informacijama koje negiraju da bi Evropski nalog za hapšenje Karlesa Pudždemona mogao biti na snazi", napisao je sudija Pablo Ljarena u pismu.

Ljarena podsjeća da je on jedini koji može da aktivira ili deaktivira nalog za hapšenje, a da je nalog, pošto to nije uradio, još uvijek na snazi.

On je od Italije zatražio da ne obnovi Pudždemonov imunitet, kao i da ukoliko je već počela taj proces da ga "zamrzne", prenosi Tanjug.

Prema italijanskom pravosuđu, ukoliko se Pudžemon sljedećeg ponedjeljka ne pojavi pred sudom proces će biti odložen, jer se ne nalazi na teritoriji na kojoj je podignuta optužnica protiv njega.

Kako se navodi, to bi "obesmislilo zahtjev za izručenje".

Pudždemonovi advokati saopštili su da će on doputovati 4. oktobra iz Brisela na Sardiniju i da će biti dostupan pravdi.

Bonus video: