Ruski ministar zdravlja: Uklonjene prepreke da SZO izda sertifikat za Sputnjik V

"Ne vidimo nikakve prepreke za dalji rad. To nam je potvrdio i generalni direktor SZO", rekao je Muraško na konferenciji za novinare u Ženevi poslije sastanka sa direktorom SZO Tedrosom Adhanom Gebrejesusom, prenio je TASS

6972 pregleda 0 komentar(a)
Muraško, Foto: Screenshot/Youtube
Muraško, Foto: Screenshot/Youtube

Uklonjene su sve prepreke za priznavanje ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preostale su neke administrativne procedure, rekao je danas ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško u Ženevi.

"Ne vidimo nikakve prepreke za dalji rad. To nam je potvrdio i generalni direktor SZO", rekao je Muraško na konferenciji za novinare u Ženevi poslije sastanka sa direktorom SZO Tedrosom Adhanom Gebrejesusom, prenio je TASS.

Sada je neophodno da kompanija, koja se bavi registrovanjem vakcine u SZO, potpiše i dostavi niz dokumenata.

To je administrativna procedura, rekao je Muraško.

Gebrejesus je zahvalio ruskom ministru zdravlja na posjeti rekavši da je sastanak bio konstruktivan.

Muraško je danas u Ženevi razgovarao i sa predstavnicima SAD o pitanju međusobnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19.

"Američki predstavnici čuli su argumente Rusije, i shvatili da je to racionalno jer je odobravanje vakcine koja će se prodavati na tržištu i odobravanje vakcine za direktnu prevenciju protiv kovida-19, različit proces", istakao je on.

Precizirao je da se razgovara o priznavanju sertifikata, a ne vakcina, kao i o efikasnosti preventivnih mjera.

Bonus video: