Potvrdiće garancije za članstvo država Balkana

Nakon nedjelja neslaganja oko tona deklaracije sa samita lidera EU i Balkana, predstavnici 27 članica bloka su postigli dogovor da potvrde... "svoju jednoglasnu podršku evropskoj perspektivi”, kazao je jedan zvaničnik

6219 pregleda 6 komentar(a)
Lideri EU, Foto: Rojters
Lideri EU, Foto: Rojters

Lideri Evropske unije će u srijedu na samitu u Sloveniji moći da potvrde garancije za buduće članstvo šest balkanskih država u EU nakon što su ambasadori EU prevazišli nesuglasice, kazala su juče dvojica zvaničnika.

Nakon nedjelja neslaganja oko tona deklaracije sa samita lidera EU i Balkana, predstavnici 27 članica bloka su postigli dogovor da potvrde... "svoju jednoglasnu podršku evropskoj perspektivi”, kazao je jedan zvaničnik.

Rojters je 28. septembra objavio da se zastoj oko deklaracije smatra odrazom nedostatka entuzijazma u prijestonicama EU za ulazak balkanskih država u blok.

Drugi zvaničnik EU kazao je za britansku agenciju da mada je postignut dogovor o deklaraciji samita, EU strategija proširenja je suočena sa preprekama, iako zvanično vrata ostaju otvorena za one koji ispune kriterijume za članstvo.

”Ne mogu reći da je sve u redu”, kazao je zvaničnik, ukazujući na otpor među pojedinim članicama prema daljem širenju bloka. “Naravno da ima još dosta otvorenih pitanja, ali ne možete reći da su vrata zatvorena”.

EU države su odbile da otkriju svoje pozicije u pregovorima o deklaraciji samita, mada je Slovenija koja predsjedava EU pokušala da uključi i obavezivanje da će blok primiti šest balkanskih država do 2030, navodi se u nacrtu u koji je Rojters imao uvid.

Drugi zvaničnik EU kazao da to nije bilo uspješno.

Bogatije sjeverne zemlje strahuju od ponavljanja ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijom istočnih evropskih radnika u Britaniju što je mnoge Britance okrenulo protiv EU.

Bugarska se protivi ulasku Sjeverne Makedoniji u EU zbog spora oko jezika, što znači da i pored dogovora oko deklaracije sa samita, diplomate ne očekuju napredak u skorije vrijeme.

Bonus video: