Nastavljaju se pregovori o Bregzitu

Patel je drugi član britanske vlade koji je podnio ostavku u proteklih nedelju dana, posle ministra odbrane Majkla Falona
58 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Beta/AP
Mišel Barnije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2017. 10:59h

Evropska unija nastavlja danas pregovore sa Britanijom o njenom izlasku iz Unije uz nova upozorenja da vrijeme ističe za postizanje sporazuma prije marta 2019. kada, prema pravilima, treba da se završe. Tehnički pregovori se nastavljaju danas i dvije strane nastoje da ostvare napredak o ključnim pitanjima kao što su britanske finansijske obaveze, status granice s Irskom i buduća prava građana EU pogođenh Bregzitom, prenosi agencija AP. Šesta runda pregovora koja se održava u sjedištu Evropske komisije u Briselu biće kratka, završiće se već sjutra zajedničkom konferencijom za štampu glavnog pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Dejvisa. Barnije je u Tviter poruci juče napisao "potrebno je još napretka". Kako navodi agencija Frans pres Barnije je uz poruku priložio tabelu u kojoj se navode detalji evrposkih zahtjeva koje treba ispuniti da bi otvorili pregovore s Londonom o budućim trgovinskim odnosima dvije strane, koje London s nestrpljenjem želi da počne. Evropske vođe dogovorile su se prošlog mjeseca da ubrzaju pregovore. Britanija želi što prije da počne pregovore o budućim odnosima sa EU i trgovini, ali evropske vođe ne žele da krenu u dogovaranju tih pitanja prije nego što se prethodno ne ostvari "dovoljan napredak" o tri ključne teme koje su na početku pregovora zacrtali. Ta tri pitanja su račun britanskog izlaska iz Unije, prava evropskih građana u Britaniji i Britanskih u EU posle razlaza, i posljedice Bregzita na granicu Irske. Ipak su predstavnici 27 zemalja koje ostaju u Uniji željeli da pokažu gest dobre volje tokom samita u oktobru prihvatajući da počnu s "internim pripremama" o budućim vezama s Velikom Britanijom. Predstavnici 27-orice prvi put su razgovarali o tom pitanju na sastanku juče u Briselu, navodi Frans pres.

Cilj je da može brzo da se napreduje ukoliko se u decembru konstatuje da je ostvaren dovoljan napredak po prethodnim pitanjuima, rekao je jedan diplomatski izvor ali dodao da to ne prejudicira odluku u decembru. EU zemlje su takodje zabrinute zbog sve veće krhkosti vlade britanske premijerke Tereze Mej. Ona je već pogodjena untrašnjim razlikama o uslovima Breguita a dodatno je oslabljena jučerašnjom ostavkom ministarke za međunarodni razvoj Priti Patel. Patel je drugi član britanske vlade koji je podnio ostavku u proteklih nedelju dana, posle ministra odbrane Majkla Falona.

Bonus video: