U EU počela javna rasprava o zaštiti novinara od SLAPP tužbi

Upotreba SLAPP tužbi protiv novinara u Evropi raste a pozivi EU da preduzme mjere protiv takvih tužbi učestali su od ubistva malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. Protiv nje je bilo pokrenuto 47 SLAPP tužbi

2399 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija pokrenula je javnu raspravu o svom planu zaštite novinara i boraca za ljudska prava od sudskih sporova koji imaju za cilj da im ograniče rad.

Informacije iz javne rasprave poslužiće za predstojeću inicijativu Evropske komisije o tzv. strateškim tužbama protiv učešća javnosti (SLAPP) koje biznis, vlade ili pojedinci često koriste da ućutkaju ljude iz medija ili poslenike na polju ljudskih prava.

"Novinari i branioci ljudskih prava treba da budu čuvari naše demokratije a ne da budu pravno uznemiravani kako bi ih oni na vlasti držali pod kontrolom. Javna rasprava će nam pomoći da razumijemo šta treba da uradimo da ih zaštitimo", rekla je povodom pokretanja javne rasprave potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova.

Predložena inicijativa o SLAPP objavljena je u decembru 2020. u sklopu Akcionog plana za evropsku demokratiju, širokog paketa mjera usmjerenih na jačanje slobodnih izbora, zaštitu slobode medija i borbu protiv dezinformacija.

Upotreba SLAPP tužbi protiv novinara u Evropi raste a pozivi EU da preduzme mjere protiv takvih tužbi učestali su od ubistva malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. Protiv nje je bilo pokrenuto 47 SLAPP tužbi.

Ranije ove godine više od 100 organizacija potpisalo je otvoreno pismo Savjetu Evrope u kome se traže preporuke za borbu protiv sve češćeg korišćenja SLAPP na kontinentu, u zemljama EU i onim van bloka.

SLAPP tužbe "zloupotrebljavaju pravne i pravosudne sisteme radi cenzure, zastrašivanja i učutkivanja novinara i boraca za ljudska prava", rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders opisujući ih kao "prijetnju demokratskim vrijednostima i osnovnim pravima".

"Inicijativa Evropske komisije će se baviti tom prijetnjom i pomoći da se obezbijedi pravilno funkcionisanje kontrole", dodao je evropski komesar.

Javna rasprava je počela 4. oktobra i trajaće do 10. januara 2022. a usvajanje inicijative očekuje se tokom proljeća.

Među nedavnim akcijama Komisije pod okriljem Akcionog plana za demokratiju su i uvođenja Preporuka za bezbjednost novinara i podsticaj za širu podršku kada je u pitanju ažuriranje Kodeksa prakse o dezinformacijama iz 2018.

Evroposlanik Timo Velken (Tiemo Wölken), izvjestilac Odbora za pravne poslove EP (JURI) za SLAPP tužbe, rekao je za EURACTIV da "moramo da razvijemo snažniju pravosudnu saradnju davanjem zajedničkih pravila o tome kako se nositi sa SLAPP".

"To mora uključivati, ali se ne ograničava na, jasnu definiciju SLAPP, pravila o povjerljivosti istraga i izvještaja, uključujući izvore informacija, kao i pravila koja žrtvama daju mogućnost da dobiju otkaz", dodao je Rejnders.

Velken je rekao da će biti uvedene i nezakonodavne mjere, "npr. uvođenje prijeko potrebnih i robusnijih fondova za podršku žrtvama SLAPP ili uvođenje efikasne pomoći, informacija i praktičnih savjeta i podrške na jednom mjestu kao 'prve pomoći' za žrtve SLAPP".

Bonus video: