Počeo neformalni sastanak lidera EU na Brdu kod Kranja

"Potpuno smo posvećeni multilateralnom pristupu i uvjereni smo da su nam potrebni snažni partneri i saveznici. Zato NATO smatramo temeljom naše bezbjednosti", naveo je Mišel na Brdu kod Kranja

7365 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neformalni sastanak lidera Evropske unije (EU) počeo je večeras na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Evropsku uniju na sastanku predstavljaju predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell).

Mišel je uoči radne večere izjavio da će to biti prilika da predsjednici i premijeri članica EU razgovaraju o ulozi Unije na međunarodnoj sceni posebno poslije nedavnih dešavanja u Avganistanu i Indo-pacifiku kao i o odnosima sa Kinom.

"Potpuno smo posvećeni multilateralnom pristupu i uvjereni smo da su nam potrebni snažni partneri i saveznici. Zato NATO smatramo temeljom naše bezbjednosti", naveo je Mišel na Brdu kod Kranja.

Istakao je da je potrebno pojačati saradnju u oblasti bezbjednosti na nivou EU, ali i da je NATO snažan stub bezbjednosti u Evropi i u svijetu.

Očekuje se da će lideri tokom radne večere razgovarati i o deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena sjutra na kraju samita EU-Zapadni Balkan.

Na početku neformalnog sastanka predsjednik Slovenije Borut Pahor je odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel odlikovao priznanjem za zasluge.

Samit se odvija pod snažnim mjerama bezbjednosti, a prisustvo na samitu je moguće samo uz sertifikat o preležanom kovidu-19, primljenoj vakcini ili negativnom testu. Događaju prisustvuje veliki broj novinara iz evropskih medija.

Slovenačka vlada odlučila je da ograniči kretanje u Ljubljani, na Bledu i oko konferencijskog centra na Brdu kod Kranja tokom samita u strahu da protesti ne poremete skup koji se smatra vrhuncem slovenačkog predsjedavanja EU.

Slovenačka policija upotrebila je večeras suzvavac i vodene topove protiv antivladinih demonstranata u glavnom gradu Ljubljani.

Stotine demonstranata koji se protive strogim vladinim antikovid mjerama sukobio se s policijom u trećem takvom incidentu u Ljubljani u posljednjih mjesec dana.

Protest nije direktno vezan za EU samit, ali su vođe protesta očigledno iskoristile priliku da dobiju veću medijsku pažnju od novinara koji pokrivaju taj događaj.

Vođama EU će se sutra pridružiti lideri Zapadnog Balkana sa kojima će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, daljem razvoju saradnje, ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa i regionalnoj saradnji.

Bonus video: