Kurc želi datum za članstvo Zapadnog Balkana

„Ako nema datuma, onda to često znači da se tempo smanjuje“, kazao je austrijski kancelar

7609 pregleda 9 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć u Ljubljani da bi Austrija željela datum proširenja Evropske unije na taj region.

„Ako nema datuma, onda to često znači da se tempo smanjuje“, naglasio je Kurc u izjavi novinarima uoči današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

On je ocijenio da je pozitivno što se održava Samit EU-Zapadni Balkan i što postoji privrženost Unije proširenju, a upitan o spekulacijama da predsjednik Francuske Emanuel Makron neće promijeniti čvrsti stav u vezi proširenja EU prije predsjedničkih izbora, Kurc je kazao da tako nešto smatra pogrešnim pristupom.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održava direktan susret s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, podsjetivši da je posljednji takav sastanak bio 2018. pre pandemije, prenosi Tanjug.

Zahvalio je slovenačkom premijeru Janezu Janši na organizaciji skupa i istakao da postoji pozitivan razvoj na Zapadnom Balkanu kroz reforme.

„Tako, na primjer, Srbija ima snažan privredni rast. Zato postoji i hitni interes da EU zauzme vjerodostojnu poziciju na Balkanu“, poručio je austrijski kancelar.

Bonus video: