Premijer Austrije osumnjićen za podmićivanje i Primanje mita

Kurc pod istragom za korupciju

Optužbe se tiču borbe unutar stranke između ranijeg šefa Rajnholda Miterlenera i Kurca 2017. godine, prenosi Tanjug.

9113 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom je zbog sumnje na korupciju, podmićivanje i primanja mita, saopštili su tužioci za borbu protiv korupcije poslije pretresa kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), čiji je on lider.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije stavilo je još devet osoba pod istragu.

Austrijski mediji objavili su da tužilaštvo sumnja da je Ministarstvo finansija kupovalo reklame u tabloidu „Esterajh“ u zamjenu za izvještavanja i uljepšavanje istraživanja javnog mnjenja u korist kancelara Kurca i njegove partije.

Optužbe se tiču borbe unutar stranke između ranijeg šefa Rajnholda Miterlenera i Kurca 2017. godine, prenosi Tanjug.

Istražitelji smatraju da su tada objavljivana istraživaja koja su išla u prilog Sebastijanu Kurcu, a njegovo okruženje je lažnim računima to pravdalo u budžetu prikazujući kao troškove za studije po nalogu Ministarstva finansija.

Istražitelji navode da su istraživanja objavljivana bez naznake da se radi o oglasima.

U fokusu istražitelja je i nekadašnja ministarka za porodicu Sofi Karmasin, portparoli kancelara Johanes Frišman, Gerald Flajšman, kao i savjetnik OVP Štefan Štajner, portparol Ministarstva finansija Johanes Paskvali, istraživači javnog mnjenja Sabine Bajnšab i Helmut Felner.

Kurcu istražitelji prebacuju da je lično tadašnjem generalnom sekretaru u Ministarstvu finansija Tomasu Šmitu dao nalog za organizovanje i pregovore sa „Esterajhom“.