EU najavljuje nove regulative protiv utaje poreza

Brisel na meti kritika pošto je, uprkos Pandora papirima, sa crne liste poreskih rajeva sklonio tri teritorije

3132 pregleda 0 komentar(a)
Đentiloni se juče obratio poslanicima u EP, Foto: Reuters
Đentiloni se juče obratio poslanicima u EP, Foto: Reuters

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti novi zakonski predlog za borbu protiv utaje poreza, kazao je juče pred Evropskim parlamentom komesar za porez Paolo Đentiloni.

Diskusija o porezu na plenarnom zasjedanju EP-a unijeta je u agendu pošto su ove nedjelje objavljena dokumenta procurjela iz poreskih rajeva poznata kao “Pandora papiri”, koja su pokazala kako bogati i moćni nastavljaju da sistemski koriste ofšor kompanije kako bi smanjili račune za porez.

Mada optimizacija poreza ne podrazumijeva nezakonite aktivnosti, niski porezi koje plaćaju bogati su u najmanju ruku upitni, naročito u trenutku kada svijet pokušava da izađe iz krize uzrokovane pandemijom kovida-19.

Đentiloni je kazao evropskim poslanicima da Komisija “priprema nove zakonodavne inicijative koje će unaprijediti poresku transparentnost i unijeti nove elemente u okrilje automatske razmjene informacija radi jačanja borbe protiv utaje poreza”.

Takođe je kazao da će Komisija predstaviti predloge do kraja godine za “suzbijanje zloupotreba fiktivnih kompanija u poreske svrhe”. On nije iznio detalje o predlogu, koji je već duže vrijeme dio preliminarne agende Komisije, a objavljivanje je zakazano za 22. decembar.

Đentiloni, koji je pohvalio “temeljan” rad novinara širom svijeta koji su razotkrili kako zakonodavne vlasti zaostaju za onima koji žele da utaje porez, istakao je da će EK predložiti nova pravila “o objavljivanju efektivnih poreskih stopa koje plaćaju pojedine multinacionalne kompanije”.

Odgovarajući poslanicima koji su kritikovali EU zbog toga što je skratila crnu listu poreskih rajeva na samo devet teritorija i to svega nekoliko dana nakon objavljivanja Pandora papira, Đentiloni je kazao da je lista dala rezultate, ali je dodao da je potrebno razmotriti kriterijume po kojima države treba da se nađu na njoj.

Sadašnji kriterijumi omogućavaju izuzeće sa liste skoro svih velikih poreskih rajeva, uključujući i one u Evropskoj uniji.

Ministri finansija EU u utorak su na sastanku u Luksemburgu sa crne liste poreskih rajeva uklonili britansku prekomorsku teritoriju Angvilu, Dominiku i Sejšele, ingorišući kritike evropskih poslanika koji su taj potez opisali kao pogrešan i groteskan nakon objave Pandora papira.

Ministri su obrazlažući odluku naveli da mada tri teritorije “još nijesu usklađene sa međunarodnim poreskim standardima”, one su “posvećene implementaciji dobrih poreskih principa upravljanja”.

Na crnoj listi poreskih rajeva, koju je EU sastavila 2017. godine u cilju suzbijanja utaje poreza, sada se nalazi devet teritorija koje su okarakterisane kao “ne-kooperativne”: Američka Samoa, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago, Američka Djevičanska ostrva i Vanuatu.

”EU zatvara oči pred pravim poreskim rajevima dok razmatra da na crnu listu stavi siromašne zemlje koje nijesu potpisnice globalnog sporazuma o porezu”, kazala je za “Gardijan” Okfamova ekspertkinja za porez u EU, Kjara Putaturo.

Bonus video: