rekao da "apsolutno nema indikacija da je davao instrukcije"

Kurc uvjeren da će ostati na čelu vlade uprkos istrazi za korupciju

U središtu istrage su navodi da je novac Ministarstva finansija korišćen između 2016. i 2018. godine za plaćanje istraživanja javnog mnjenja sa iskrivljenim rezultatima, objavljenih u novinama bez oznake da je riječ o reklami

2104 pregleda 1 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc negirao je da je učinio bilo šta nezakonito i najavio da će ostati na čelu vlade, nakon što su tužioci objavili da je pod istragom zbog moguće korupcije.

Međutim, stranka Zeleni, koalicioni partner Kurcove Austrijske narodne stranke (OVP) saopštila je danas da su navodi tužilaštva ostavili "užasan utisak" i otvorili pitanje kancelarove sposobnosti da upravlja zemljom.

Tužioci su juče saopštili da su pokrenuli istragu protiv kancelara i još devet osoba, kao i protiv tri neimenovane organizacije, zbog sumnje na podmićivanje.

Policija je juče pretresla zgradu Vlade, Ministarstva finansija i Kurcove konzervativne partije.

U središtu istrage su navodi da je novac Ministarstva finansija korišćen između 2016. i 2018. godine za plaćanje istraživanja javnog mnjenja sa iskrivljenim rezultatima, objavljenih u novinama bez oznake da je riječ o reklami.

Kurc je rekao da "apsolutno nema indikacija da je davao instrukcije" u vezi sa anketama naručenim od Ministarstva finansija.

Naveo je da u tekstualnim porukama koje je slao nema ni instrukcija ni zahtjeva, dok "tužioci istovremeno iznose teoriju" da je on sve naređivao.

"Ne mogu da razumijem zašto uvijek mene treba okriviti za sve nezakonitosti. Hajde da ispitamo da li su ove optužbe protiv zaposlenih u Ministarstvu finansija istinite. Uz najbolju moguću volju, ne mogu to da zamislim", kazao je Kurc.

Kurc (35) je od maja i pod istragom agencije za borbu protiv korupcije zbog sumnje da je dao lažne izjave parlamentarnoj komisiji, što on takođe negira.

On je postao kancelar 2017. godine, a prethodno je bio šef diplomatije.

Zbog istrage pokrenute protiv Kurca vladajuća stranka Zeleni je predložila razgovore svih parlamentarnih partija radi dogovora o narednim potezima.