EK traži istragu o nasilnom vraćanju migranata

Evropska komesarka kazala da su medijski izvještaji o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i Grčkoj “šokantni”

5458 pregleda 31 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Evropska komisija je juče pozvala na istragu o nasilnom vraćanju migranata nakon što su njemački mediji “Špigl” i ARD objavili da takve operacije sprovode grčka i hrvatska policija.

U zajedničkom medijskom izvještaju navodi se da grčke i hrvatske specijalne snage povremeno skrivaju svoj identitet tokom takvih operacija, koje su često nasilne.

”Neki od ovih izvještaja su šokantni”, kazala je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, dodajući da očekuje temeljnu istragu.

Johansonova se juče sastala sa grčkim i hrvatskim ministrima unutrašnjih poslova i pozvala ih da ovoj temi pristupe “veoma ozbiljno”.

Ona je kazala da dokazi predstavljeni u medijskom izvještaju djeluju veoma kredibilno, da su ljudi na granicama EU podvrgnuti nasilju i da se novac EU zloupotrebljava za podršku snagama koje sprovode te “neprihvatljive” akcije.

Mediji su naveli da raspolažu snimcima nasilnog vraćanja imigranata od strane hrvatske policije i dokaze, uključujući i snimak, kako grčka obalska straža silom vraća migrante u Egejsko more.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je kazao da će policija sprovesti istragu. On je dodao da hrvatska granična policija djeluje u skladu sa zakonom i da neće tolerisati zloupotrebu ovlašćenja. “Ekspertski tim će istražiti šta se dogodilo, ko je i gdje učestvovao”, kazao je Božinović za Hinu

Ministarstvo za migracije u Atini je odbacilo navode o nasilnom vraćanju migranata i navelo da djeluje u skladu sa međunarodnim pravom kako bi zaštitilo grčke i EU granice. N. B.

Bonus video: