Pariz ocjenjuje poljsku odluku o prvenstvu domaćeg zakonodavstva napadom na EU

Ustavni sud Poljske presudio je juče da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU. Poljski sud je pozvao evropske institucije da ne djeluju van svog ovlašćenja i da se ne miješaju u poljski pravni sistem

2084 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odluka najviše poljske sudske instance protiv apsolutne nadređenosti prava Evropske unije nad poljskim pravom predstavlja "napad na EU", ocijenio je danas francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon.

"To je vrlo ozbiljno. To nije tehničko ili pravno pitanje. To je suštinski političko pitanje koje se dodaje na dugi spisak provokacija prema EU", ocijenio je Bon za televiziju RMC/BFTV.

Ustavni sud Poljske presudio je juče da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU. Poljski sud je pozvao evropske institucije da ne djeluju van svog ovlašćenja i da se ne miješaju u poljski pravni sistem.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcionisanju EU ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet, te da nije u svim slučajevima pravo EU nadređeno poljskom.

"To je rizik de fakto izlaska iz EU", ocijenio je Bon i rekao da je to "napad na EU" od ustavnog suda koji su sastavile poljske vlasti.

Poljska i EU se ne slažu oko pravnih reformi koje je uvela vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda, koje prema Briselu prijete demokratiji i pravnoj državi u zemlji.

Bonus video: