Grupa članica EU: Komisija da finansira fizičke prepreke na granicama

"Nedavni događaji na spoljnim granicama EU ukazuju da Unija mora da prilagodi važeći pravni okvir novoj realnosti kako bi nam omogućila da se adekvatno bavimo pokušajima instrumentalizacije ilegalnih migracija u političke svrhe i drugih hibridnih prijetnji", navodi se u zajedničkom pismu 12 ministara unutrašnjih poslova EU

3226 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Grupa članica Evropske unije (EU) zatražila je da se izmijene propisi o šengenskoj granici i omoguće "fizičke barijere" kao mjera zaštite granice, navodi se u pismu Evropskoj komisiji u koje je imao uvid EURACTIV.

Tekst pod naslovom "Prilagođavanje pravnog okvira EU novoj realnosti" upućen je potpredsjedniku Evropske komisije Margaritisu Šinasu, komesarki za unutrašnje poslove Ilvi Johanson i slovenačkom predsjedavanju EU.

To pismo su potpisali Austrija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Slovačka, a upućeno je pred sastanak ministara unutrašnjih poslova EU danas u Luksemburgu.

U Luksemburgu će se, kako se očekuje, razgovarati o jačanju spoljnih granica EU i prispijeću migranata.

"Nedavni događaji na spoljnim granicama EU ukazuju da Unija mora da prilagodi važeći pravni okvir novoj realnosti kako bi nam omogućila da se adekvatno bavimo pokušajima instrumentalizacije ilegalnih migracija u političke svrhe i drugih hibridnih prijetnji", navodi se u zajedničkom pismu 12 ministara unutrašnjih poslova EU.

Veliki broj ilegalnih migranata počeo je da prelazi granicu Bjelorusije i ulazi u Litvaniju, Letoniju i Poljsku, što je prepoznato kao vrsta hibridnog rata režima (Aleksandra) Lukašenka.

"Kako bi obezbijedili integritet i normalno funkcionisanje Šengen zone, naše spoljne granice moraju da budu maksimalno osigurane", navodi se u pismu.

Iako su neke članice usvojile odlučne mjere na nacionalnom nivou, potpisnici ukazuju da je za borbu protiv instrumentalizacije ilegalne migracije i drugih hibridnih prijetnji potrebno zajedničko rješenje na EU nivou.

"Čini se da su fizičke prepreke efikasna mjera zaštite granice koja je u interesu cijele EU, ne samo članica u koje se prvo ulazi", naveli su ministri dodajući da "ta legitimna mjera treba da bude dodatno i adekvatno finansirana iz budžeta EU kao prioritetno pitanje".

Važeći propisi ne predviđaju fizičke prepreke kao mjeru zaštite spoljnih granica EU, samo podršku Unije za sisteme nadzora na granicama članica.

Potpisnici pisma naveli su da, uz izmjene propisa o Šengen zoni, i politika EU za migracije i azil "mora da bude otporna na zloupotrebe".

Ministri su upozorili da ne postoje jasna pravila šta članice mogu da urade u slučaju hibridnih napada u vidu vještački stvorenog velikog priliva ilegalnih migranata.

"Nijedna treća zemlja ne bi trebalo da bude u mogućnosti da koristi naš sistem azila kao sredstvo političkog pritiska i ucjene EU i njenih članica ili da koristi trenutnu situaciju i Avganistanu", navode ministri 12 članica.

U tekstu se eksplicitno ne pominje "pushbacks" (vraćanje, guranje preko granice nazad).

Ministri su pozvali Evropsku komisiju da do kraja godine predstavi odgovarajuće zakonske predloge.

Bonus video: