Šta se dešava na granici: Varšava tvrdi da su bjeloruske snage pucale na poljske, Minsk negira

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova Bjelorusije u Varšavi Aleksandra Časnovskog, "u vezi sa situacijom na poljsko-bjeloruskoj granici i agresivnim akcijama Republike Bjelorusije protiv Poljske", navodi se u saopštenju ministarstva, bez navođenja detalja

10064 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa poljsko-bjeloruske granice, Foto: Reuters
Detalj sa poljsko-bjeloruske granice, Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pružio je 8. oktobra podršku trupama koje čuvaju bjelorusku granicu od ilegalnih migracija nakon izvještaja da su bjeloruske snage navodno pucale - vjerovatno praznom municijom - na poljske vojnike, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ranije 8. oktobra, portparolka granične straže Poljske Ana Mihalska rekla je da su bjeloruske snage 7. oktobra ispalile hice preko istočne granice Evropske unije, ne precizirajući ko je bio meta.

Mihalska je rekla da nema povrijeđenih i da je najvjerovatnije korišćena prazna municija.

"Ja jesam i uvijek ću biti čvrsto uz naše vojnike i našu graničnu stražu", napisao je Moravjecki na Tviteru.

"Želim da zahvalim našim službama na njihovom profesionalnom i odgovornom pristupu," dodao je poljski premijer.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova Bjelorusije u Varšavi Aleksandra Časnovskog, "u vezi sa situacijom na poljsko-bjeloruskoj granici i agresivnim akcijama Republike Bjelorusije protiv Poljske", navodi se u saopštenju ministarstva, bez navođenja detalja.

Portparol bjeloruskog Odbora državne granične straže Anton Bičkovski odbacio je tvrdnju rekavši da graničari ove zemlje nisu koristili oružje u posljednja 24 sata.

Bičkovski je rekao da je komitet zvanično zatražio od poljskih vlasti da preciziraju svoje tvrdnje, navodi ruska državna novinska agencija Tass.

Članice EU Poljska i Litvanija suočavaju se sa povećanjem broja migranata, uglavnom iz Iraka i Avganistana, koji prelaze iz Bjelorusije u, kako kažu evropski zvaničnici, odmazdi bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka zbog sankcija protiv njega i njegovog režima koje je uveo Brisel.

Obje zemlje proglasile su vanredno stanje zabranivši ulazak u neke pogranične regije svima osim graničarima i službama bezbjednosti.

Ove dvije zemlje takođe grade ograde od žilet žice duž svoje granice sa Bjelorusijom.

Bonus video: