Njemačka: Dvostruko više antisemitskih incidenata zbog korone

Tokom pandemije pojavile su se tvrdnje, kako Jevreji šire virus da bi na taj način kontrolisali svet, kazala je referentkinja RIAS za obrazovanje Tanja Kincel na jednom stručnom forumu u Bonu. Pritom pristalice teorija zavjere odbijaju da se povinuju mjerama za suzbijanje koronavirusa, jer sumnjau da se iza njih krije jevrejski uticaj

5925 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Optužbe pjevača Gila Ofarima na račun jednog hotela u Lajpcigu, ponovo su u fokus dovele temu – antisemitizam. Aktuelna istraživanja pokazuju da se ukupan broj incidenata značajno povećao.

Najnoviji antisemitski incident u Njemačkoj dogodio se na istoku zemlje u Lajpcigu. Naime, osoblje hotela „Westin" u Lajpcigu je od pjevača Gila Ofarina zahtevalo da „skloni Davidovu zvezdu“, koju je nosi na lančiću oko vrata. Ofarin sada želi sudski da goni dvoje radnika hotela. U priču se uključilo i državno tužilaštvo.

Korona-antisemitizam

Istovremeno njemačko savezno udruženje Istraživačko-infortmativni centar antisemitizma (RIAS) izvještava o masivnom porastu antisemitskih incidenata.

Tokom pandemije pojavile su se tvrdnje, kako Jevreji šire virus da bi na taj način kontrolisali svet, kazala je referentkinja RIAS za obrazovanje Tanja Kincel na jednom stručnom forumu u Bonu. Pritom pristalice teorija zavjere odbijaju da se povinuju mjerama za suzbijanje koronavirusa, jer sumnjau da se iza njih krije jevrejski uticaj.

Na osnovu podataka jednog preliminarnog istraživanja, RIAS je od marta do sredine juna 2021. zabilježio oko 750 incidenata „modernog antisemitizma“. Od toga je njih 400 bilo u vezi sa koronom. U poređenju sa prethodnom godinom, broj napada se udvostručio, kazala je Kincel.

Jednostavna neprijateljska slika

Povjerenica za antisemitizam u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Sabine Lojthojzer-Šnarenberger upozorila je na međusobnu interakciju između mitova o zavjerama i mržnje prema Jevrejima.

„U teškim i kompleksnim situacijama, poput pandemije, rastu neizvjesnost i strahovi", kazala je ona. „Jednostavna neprijateljska slika i motivi teorija zavjere tako padaju na plodno tlo."

Direktorka Centra Ana Frank. Veronika Nam podsjetila je na antisemitskinapad u Haleu, koji se desio prije tačno dvije godine. Ona upozorava da teorije zavere mogu da imaju smrtne posledice. Ljudi, sa ideološkim stavovima teorija zavjere nisu male grupe „ludaka“, koje se mogu zanemariti.

Teorija zavjere i korona

Prema ispitivanju radne snage, koje je sprovela Fondacija Hans Bekler, bliska sindikatima, skoro svaka peta radno sposobna osoba sklona je teorijama zavjere, sumnja u opasnost koronavirusa i u osnovi kritikuje mjere zaštite od koronavirusa.

Natprosječno se teorije zavjere šire među ljudima sa niskim primanjima ili lošije obrazovanim, u istočnoj Nemačkoj, kod mladih i onih koji u svom bližem okruženju nemaju nikog ko je bio zaražen koronavirusom, a takođe i među onima koji su tokom pandemije imali finansijske probleme.

Bonus video: