Mađarska traži od EU poštovanje suvereniteta država članica

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen izrazila je duboku zabrinutost zbog presude poljskog Ustavnog suda i dodala da EU učiniti sve što je u njenoj moći da obezbijedi primat pravnih tekovina Unije

7992 pregleda 2 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarska je od institucija Evropske unije (EU) zatražila da poštuju suverenitet država članica – pošto je podržala presudu poljskog suda po kojoj su pojedini zakoni Unije nekompatibilni sa Ustavom te države, prenio je danas Glas Amerike (Voice of America) pozivajući se na britansku agenciju Rojters.

Premijer Viktor Orban potpisao je uredbu mađarske vlade, izjavio je njegov neimenovani predstavnik za medije, pozdravljajući presudu poljskog Ustavnog suda.

Mađarske vlasti su prije dva dana saopštile da je presuda Ustavnog suda Poljske izazvana, kako je ukazano, lošom praksom institucija EU koje su pokušale da oduzmu određene nadležnosti državama članicama koje nikada nisu bile dodijeljene Uniji.

"Primat zakona Evropske unije može se primijeniti samo u onim oblastima u kojima Unija ima ovlašćenja - okvir za to postavljen je u ugovorima sa njom", prenosi mađarska novinska agencija jednu od odredbi usvojene uredbe.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen izrazila je duboku zabrinutost zbog presude poljskog Ustavnog suda i dodala da EU učiniti sve što je u njenoj moći da obezbijedi primat pravnih tekovina Unije.

Bonus video: