Slovenija: 489 novozaraženih, šest osoba preminulo, talas epidemije opada

"Reprodukcijski broj širenja zaraze trenutno je 0,97 što znači da je epidemija u padu", naveo je u novoj projekciji Institut "Jožef Štefan" koji za vladu radi prognostičke modele koji su početkom septembra najavljivali da bi novi talas mogao dostići vrhunac sredinom oktobra s oko 2.000 zaraženih dnevno

2846 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Ljubljane: Sa protesta protiv mjera uvedenih u cilju borbe protiv koronavirusa, Foto: Reuters
Detalj iz Ljubljane: Sa protesta protiv mjera uvedenih u cilju borbe protiv koronavirusa, Foto: Reuters

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo šestoro oboljelih od kovida-19, a potvrđeno je 489 novih slučajeva uz 23,9 odsto pozitivnih nalaza, a nove analize i trendovi pokazuju da je četvrti talas epidemije u opadanju.

"Reprodukcijski broj širenja zaraze trenutno je 0,97 što znači da je epidemija u padu", naveo je u novoj projekciji Institut "Jožef Štefan" koji za vladu radi prognostičke modele koji su početkom septembra najavljivali da bi novi talas mogao dostići vrhunac sredinom oktobra s oko 2.000 zaraženih dnevno.

Kako prenosi Hina, u novoj prognozi upozorava se da zahlađenje koje je nastupilo može povećati prenos zaraze s obzirom na veće boravljenje u zatvorenim prostorima, kad se i inače povećava broj respiratornih bolesti, kao i na potrebu pridržavanja restriktivnih mjera i još nedovoljni broj vakcinisanih, što je dodatan rizik.

Prema podacima koje je danas objavila slovenačka vlada prosečni broj potvrđenih zaraza u jednom danu za proteklu nedjelju je 799, dok je 14-dnevna incidencija 558 zaraženih na 100.000 stanovnika, pa je Slovenija i dalje u tzv. tamno-crvenoj rizičnoj zoni dok taj broj ne padne na manje od 500.

U bolnicama je 417 kovid bolesnika, od čega 120 na intenzivnim odjeljenjima, ukupan broj preminulih od kovida-19 povećan je na 4.613, dok se broj vakcinisanih uprkos intenzivnoj kampanji vlade tek približio polovini populacije i iznosi po zadnjim podacima 49,4 posto stanovništva.

Bonus video: