Kurc primjenjuje Putinov manevar

Austrijski kancelar, suočen sa optužbama za korupciju, brzom predajom vlasti na svog saveznika spriječio je izglasavanje nepovjerenja i ostavio mogućnost povratka

11586 pregleda 9 komentar(a)
Kurc odbacuje optužbe i tvrdi da će dokazati da je nevin, Foto: Reuters
Kurc odbacuje optužbe i tvrdi da će dokazati da je nevin, Foto: Reuters

Posrnuli evropski desni centar žali zbog odlaska drugog istaknutog konzervativnog lidera u roku od mjesec, piše britanski “Gardijan” pošto je austraijski kancelar Sebastijan Kurc u subotu veče najavio da podnosi ostavku zbog optužbi za korupciju.

Pad u nemilost 35-godišnjeg lidera austrijske Narodne partije (OVP), koji je optužen da je državnim sredstvima kupovao pozitivno izvještavanje u medijima, dogodio se nekoliko nedjelja nakon što je sestrinska partija u Njemačkoj ostvarila svoj najgori rezultat u istoriji te savezne države.

Pristalice austrijskog lidera, koji je dugo smatran agresivnijim “antimerkel” konzervativcem, nadaju se da će on nastaviti da vuče konce u ulozi predsjednika OVP-a i lidera parlamentarne grupe i pošto Aleksandar Šalenberg, dugogodišnji Kurcov saveznik i aktuelni šef diplomatije, preuzme ulogu kancelara ove nedjelje.

”Sada su nam potrebni stabilni uslovi”, kazao je Kurc novinarima u Beču, odbacujući optužbe za korupciju. “Dakle, kako bismo riješili zastoj, želim da spriječim haos i osiguram stabilnost”.

Vodeći austrijski list je uporedio buduću ulogu Sebastijana Kurca u parlamentu sa manevrom ruskog lidera Vladimira Putina koji je u jednom trenutku funkciju predsjednika “na čuvanje” predao svom savezniku Dmitriju Medvedevu.

”Ovaj taktički manevar podsjeća na ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je ustupio funkciju Medvedevu, samo da bi je kasnije ponovo preuzeo”, navodi u analizi uticajni tabolid “Kronen cajtung”, dodajući da je jasno da Kurc planira da samo privremeno napusti glavnu funkciju.

Kurc je do sada imao nespornu podršku unutar svoje partije, koja je kako podsjeća Rojters najveća u parlamentu, a u avgustu je izabran za lidera stranke sa podrškom od 99,4 odsto.

”Sebastijan Kurc ostaje kancelar iz sjenke”, kazala je liderka opozicionih socijaldemokrata, Pamela Rendi Vagner, dodajući da će Kurc nastaviti da vuče konce.

Brzom predajom vlasti na Šalenberga je, kako ističe “Gardijan” spriječeno glasanje o nepovjerenju koje je moglo da zbaci Kurcovu partiju sa vlasti u korist ideološki vođene vlade nacionalnog jedinstva koju bi sklopile austrijske socijaldemokrate (SPO), Zeleni, liberalni Neos i desničarska Slobodarska partija (FPO).

Odlukom da odmah pređe na klupu, Kurc će takođe dobiti poslanički imunitet - mada je austrijski list “Standard” juče objavio da će odlazeći premijer lično pokrenuti inicijativu za ukidanje ove privilegije kako bi mogao da dokaže svoju nevinost.

Portal “Politiko” ističe da je pitanje hoće li na kraju Austrijanci uopšte mariti za aferu, naročito ukoliko istraga bude dugo trajala, a sva je prilika da hoće. Kurc je daleko najpopularniji političar njegove generacije, a u većem dijelu zemlje na njegov politički učinak se gleda pozitivno. Jedno od obilježja svakog dobrog političara jeste sposobnost da učini da birači zaborave negativno, a Kurc je do sada u više navrata pokazao da je spreman da uloži velike napore da im pomogne u tome.

Sa druge strane pitanje je i hoće li Šalenbergovu lojalnost uzdrmati moć koju će dobiti kao kancelar. Šalenberg, aristokrata čiji su preci vjekovima bili ugledni Austrijski plemići u vojsci i vladi, i sam zna ponešto o politici. On je bio praktično nepoznat kada je prije dvije godine imenovan za ministra inostranih poslova - a sada će dospjeti na najvažniju političku funkciju u zemlji.

Vrijeme će pokazati da li je njegova odluka da prihvati poziciju kancelara dokaz duboke lojalnosti Kurcu ili pokazatelj da prepoznaje dobru priliku kada mu se ukaže.

Navodi koji su doveli do ostavke austrijskog klancelara prvi put su isplivali u javnost prošle srijede nakon što su pripadnici jedinice za borbu protiv korupcije pretresli Kurcove kancelarije, prostorije ministarstva finansija, sjedište njegove partije i jednu od najuticajnijih medijskih kuća u Austriji.

Tužioci sumnjaju da je mreža konzervativnih političara oko Kurca koristila državna sredstva ministarstva finansija kako bi kupila pozitivno medijsko izvještavanje kao i za “finansiranje djelimično manipulisanih istraživanja javnog mnjenja koji su služili isključivo stranačkim političkim interesima”.

Mada, istražitelji nijesu naveli o kojem je konkretno mediju riječ, vlasnici tabloida “Esterajh” prošle nedjelje su izdali saopštenje u kojem odbacuju navode da su garantovali izvještavanje u korist Kurca i njegove partije u zamjenu za novac poreskih obveznika.

Tokom protekle dvije godine, medijska grupa Esterajh je navodno primila 1,33 miliona eura od oglašavanja ministarstva finansija.

Ton tekstualnih poruka koje navodno dokazuju da je Kurc znao za tajne dogovore šokirao je austrijsku javnost koliko i njihov sadržaj, piše “Gardijan” i dodaje da su u prepisci obično uglađeni kancelar i njegove kolege političke rivale nazivali “*upcima”.

Austrijski predsjednik Aleksandar van der Belen, u petak je kritikovao “omalovažavajući ton” izražen prema pojedincima i državnim institucijama. Zelena partija, mlađi koalicioni partner u aktuelnoj vladi, saopštila je da Kurc više nije podoban da bude premijer.

U subotu, Kurc je kazao da su poruke pisane u “jeku borbe” i da su izvučene iz konteksta, tvrdeći da su optužbe protiv njega lažne i da će on to moći da razjasni.

Pad u nemilost odlazećeg kancelara je bio jednako brz kao i njegov uspon u vrh hijerarhijske strukture moći u alpskoj republici. Nakon što je sa 24 godine imenovan za državnog sekretara za integracije, Kurc je sa 27 postao ministar inostranih poslova a zatim i najmlađi demokratski izabrani šef vlade nakon što je 2017. godine doveo OVP do pobjede na izborima.

Izmijenio je imidž partije desnog centra nakon što je izabran za lidera 2017. godine centralizujući proces donošenja odluka i izmijenivši boje stranke iz tradicionalno crne u tirkiznu.

Kurcov pristup rastu ksenofobije razlikovao se od strategije koju su forsirali njemački demohrišćani (CDU). Dok je stranka Angele Merkel insistirala na potpunom otklonu i otporu desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD), Kurc je odlučio da prihvati tvrdolinijaški stav Slobodarske partije prema imigraciji i sa njom u prvom mandatu sklopio sporazum o podjeli vlast.

Dok CDU liže svoje rane nakon bolnog poraza 26. septembra na saveznim izborima, u njemačkom desnom centru su se čuli glasovi koji su Kurca navodili kao primjer koji treba slijediti za obnovu partije. “Potreban nam je njemački Sebastijan Kurc”, govorio je prije nepunih deset dana lider omladinskog ogranka CDU. “Gardijan” zaključuje da će nakon novih dešavanja u Austriji takvi pozivi ubuduće biti znatno rjeđi.

Bonus video: