Ruski sud odbio da razmotri tužbu protiv Putina

Navaljni je kazao da namjerava da se kandiduje, ali njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2017. 16:08h

Moskovski sud je odbio da razmotri tužbu koju je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni podnio protiv predsjednika Vladimira Putina zbog toga što vlasti uporno odbijaju da odobre održavanje skupova njegovih pristalica, saopšteno je danas. Sud Tverskoj je danas objavio da neće razmatrati tužbu Navaljnog zato što ne ispunjava sudske kriterijume. Navaljni je u tužbi naveo da je Putin naredio zvaničnicima da ne odobravaju održavanje skupova zbog toga što strahuje od rezultata predsjedničkih izbora u martu.

Putin još nije rekao da li će se kandidovati za novi šestogodišnji mandat, ali očekuje se da će učestvovati na izborima. Navaljni je kazao da namjerava da se kandiduje, ali njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana. Navaljni je 2013. godine osuđen zbog pronevjere 16 miliona rubalja (oko 236.000 evra). Navaljni (41), koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, organizovao je ove godine nekoliko talasa demonstracija kako bi povećao pritisak na Kremlj, a veliki protesti 26. marta bili su najmasovniji u Rusiji u posljednjih pet godina. Ti protesti su pokrenuti posle dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio i u martu objavio na Jutjubu (YouTube).

Bonus video: