Kikl najavio zahtjev za glasanje o nepovjerenju Vladi Austrije

Kako prenosi Tanjug, Kikl je rekao da je zaprepašćen stupanjem na novu dužnost Šelenberga, koji je odmah istakao da su optužbe protiv Kurca netačne

7054 pregleda 1 komentar(a)
Kikl, Foto: Shutterstock
Kikl, Foto: Shutterstock

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl najavio je da će na sjutrašnjoj vanrednoj sjednici austrijskog parlamenta podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Austrije.

Nakon što je došlo do promjene na mjestu kancelara i što se dosadašnji šef Vlade Sebastijan Kurc povukao zbog istrage koja se vodi protiv njega zbog korupcije i mita, Kikl je i dalje nezadovoljan, prije svega zbog izjava novog kancelara Aleksandera Šalenberga.

Kako prenosi Tanjug, Kikl je rekao da je zaprepašćen stupanjem na novu dužnost Šelenberga, koji je odmah istakao da su optužbe protiv Kurca netačne.

„Time on nastavlja rat Narodne partije (OVP) protiv pravosuđa, što je nevjerovatno. Najavljeni novi start je samo dim“, poručio je Kikl.

Prema njegovom mišljenju državna kriza nije prošla polaganjem zakletve novog kancelara.

FPO je uvjerena da je riječ o „kozmetičkom manevru“.

Kikl je istakao da isti sistem nastavlja da vodi Austriju, navodeći da će podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja cijeloj vladi, a tako i ministrima iz stranke Zelenih jer su nastavili da trpe sistem OVP.

Opozicija je, kada su sprovedeni pretresi u prostorijama OVP, kabinetu kancelara Kurca i njegovih devet bliskih ljudi, zatražila vanrednu sjednicu skupštine i najavila podnošenje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja kancelaru.

Tada su još postojali izgledi za uspjeh, jer je bilo moguće da Zeleni, koji sa OVP čine vladu, glasaju protiv Kurca.

Nakon što je ispunjen zahtjev Zelenih i što je došlo do promjene na čelu Vlade, oni više neće glasati sa opozicijom, pa je najvjerovatnije da će zahtjev FPO, stranke sa kojom drugi nerado sarađuju, ranije zbog desničarskih stavova, a sada i zbog antivakserskih izjava, ostati bez podrške.

Bonus video: