u 102. godini

Umro posljednji francuski borac iz elitne dekorisane jedinice iz Drugog svjetskog rata

Žermen, rođen 6. avgusta 1920, pobjegao je u London 1940. da se pridruži Pokretu otpora. Ranjen je u Italiji tokom rata, takođe se borio u Egiptu, Libiji i učestvovao u iskrcavanju saveznika na jugu u Provansi 1944.

12568 pregleda 11 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Poslednji francuski borac iz elitne odlikovane brigade iz Drugog svjetskog rata Iber Žermen, umro je u 102. godini, objavila je danas francuska ministarka odbrane.

"Željela bih prije svega da vas obavjestim o smrti Ibera Žermena našeg posljednjeg živog druga oslobođenja... to je važan trenutak naše istorije", rekla je Florans Parli u obraćanju Senatu.

Osnivač Francuskih slobodnih snaga (FFL) Šarl de Gol ustanovio je Orden oslobođenja u novembru 1940. za nagrađivanje osoba ili vojnih ili civilnih zajednica koje će se istaći u oslobađanju Francuske.

Bilo je samo 1.038 dobitnika tog ordena poznatih kao Drugari oslobođenja, među kojima i šest žena.

Iber Žermen će biti sahranjen u Mon-Valerianu kod Pariza, glavnom mjestu gdje su pogubljeni pripadnici Pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata koje je postalo mjesto sjećanja.

Francuski predsjednik Emanuel Makron će voditi ceremoniju 11. novembra kod Trijumfalne kapije u Parizu i u Mon Valerianu.

Žermen, rodjen 6. avgusta 1920, pobjegao je u London 1940. da se pridruži Pokretu otpora. Ranjen je u Italiji tokom rata, takođe se borio u Egiptu, Libiji i učestvovao u iskrcavanju saveznika na jugu u Provansi 1944.

General De Gol mu je uručio orden krajem juna 1944. u Italiji.

Poslije rata Žermen je služio ka gradonačelnik, poslanik i ministar za vrijeme predsjednika Žorža Pompidua (1969-1974), 6. avgusta je proslavio svoj 101. rođendan.