Ruska banka postala najvrjednija u Evropi

Indeks Moskovske berze RTS skočio je u drugoj sedmici oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1.800 poena

3844 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski Sber, ranije poznat kao Sberbanka, postao je ovih dana tržišno najvrednija banka u Evropi, pretekavši britanski HSBC.

Indeks Moskovske berze RTS skočio je u drugoj sedmici oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1.800 poena.

Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao oko 32 odsto, većina ulagačke pažnje usmjerena je na bankarski sektor, koji je od početka godine porastao preko 70 odsto, prenosi hrvatski Tportal.

Cijena deonica Sberbanke skočila je na istorijski maksimum. Jedna akcija vrijedila je više od 366 rubalja (RUB), odnosno 5,1 dolara, a tržišna kapitalizacija premašila je 8,25 biliona rubalja ili 113 milijardi dolara, čak 30 milijardi iznad britanskog HSBC-a.

Ruski div je prethodne dvije godine iskoristio za važne strateške odluke. Strateški, Sberbanka će se u narednim godinama okrenuti fintechu i internet uslugama.

Oko 100 od 13 hiljada poslovnica banke već je transformisano u okviru novog ekosistema, a u planu je otvaranje još oko šest hiljada.

Osim toga, Sberbanka je iskoračila i van samog bankarskog poslovanja. Upravo je ovih dana objavljeno kako su najveći ruski zajmodavac i internetska kompanija Mail.Ru uložili dodatnih 12,2 milijardi rubalja u svoje zajedničko ulaganje u vožnju i dostavu hrane.

Prije nekoliko meseci Sberbanka je najavila kako namjerava da smanji prisutnost na evropskom bankarskom tržištu zbog pogoršanja geopolitičkih uslova. Već su napustili Tursku, a razmatraju načine kako da smanje svoju prisutnost u Evropi.

Sberbanka je prisutna u Evropi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stoprocentnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam evropskih tržišta - u Austriji, Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Bonus video: