Blokirani putevi širom Katalonije

Mnoge blokade nalaze se na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu
2 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2017. 12:12h

Putevi širom Katalonije blokirani su od jutros na više od 60 mjesta, kao i neke željezničke linije pred današnji najavljeni štrajk u toj španskoj oblasti, saopštila je Katalonska saobraćajna služba.

Mnoge blokade nalaze se na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu, i na nekim od glavnih arterija, navodi se na Tviter nalogu te službe.

Nacionalna željeznica Renfe saopštila je da su vozovi zaustavljeni na desetinama linija zato što demonstranti blokiraju pruge. Nekoliko nacionalnih brzih pruga takodje je pogođeno, navela je željeznička kompanija, dodajući da vozovi ili kasne ili su preusmjereni.

U sjevernom katalonskom gradu Đironi demonstranti su zaobišli policijske kontrole i ušli u glavnu želJezničku stanicu.

Separastistički sindikati sazvali su štrajk zalažući se za prava radnika. Međutim, štrajk dobija i političku dimenziju pošto su stranke i grupe civilnog društva pozvale radnike da se okupe u podne u glavnim katalonskim gradovima i ponovo uveče ispred gradskih skupština širom tog španskog regiona da protestuju zbog hapšenja aktivista i smijenjenih zvaničnika katalonske vlade.

Među desetinama blokiranih puteva demonstranti su prekinuli saobraćaj na autoputu AP7 sjeverno od Đirone, jednoj od glavnih arterija koje povezuju Francusku i Španiju. Prekinut je i glavni put koji povezuje Barselonu i Madrid.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas da izbori u Kataloniji idućeg mjeseca treba da otvore novu političku eru u tom sjeveroistočnom regionu i da ga vrate u normalu uz poštovanje zakona zemlje.

Španska vlada raspisala je izbore za katalonski parlament za 21. decembar, pošto je 28. oktobra smijenila katalonske separatističke lidere i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom, primjenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprječavanja neustavne secesije tog španskog regiona.

"Nadam se da će izbori otvoriti novu političku eru suživota, u kojoj se poštuju pravila i oporavlja španska privreda", rekao je Rahoj danas u parlamentu. On je odgovarao na pitanje poslanika o vanrednim mjerama koje su dovele do toga da centralne vlasti direktno upravljaju Katalonijom.

Bonus video: