Lavrov: Za trovanje Skripalja korišćena supstanca zapadne proizvodnje

Laboratorija u švajcarskom gradu Špic je analizirala uzorke nervnog agensa pronađenog u Solsberiju, na zahtjev Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW)
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2018. 16:54h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je, prema analizama švajcarske laboratorije, u napadu na duplog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji najvjerovatnije korišćen nervni agens zapadne proizvodnje.

Lavrov je rekao da je Moskva dobila povjerljive informacije iz laboratorije u švajcarskom gradu Špic koja je analizirala uzorke nervnog agensa pronađenog u Solsberiju, na zahtjev Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), navodi agencija Asošiejted pres.

Ruski mediji prenose da se radi o supstanci BZ, koja je bila u sastavu naoružanja SAD i Velike Britanije i drugih članica NATO, dok se u Rusiji nije proizvodila.

OPCW je potvrdila otkrića Velike Britanije da je u napadu na Skipalja i njegovu ćerku Juliju 4. marta u britanskom gradu Soltsberiju korišćen nervni agens, ali bez preciziranja ko je odgovoran za taj napad.

London je optužio Moskvu da stoji iza napada supstancom novičok, a Rusija je odbacila sve optužbe.

Bonus video: