Rahoj: Izbori u Kataloniji za novo političko doba

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon je povodom izbora poručio da će sljedećeg mjeseca "poraziti u glasačkoj kutiji" ono što naziva "represijom španske vlade" zbog želje Katalonije za nezavisnošću
1 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2017. 10:49h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da bi izbori u Kataloniji sljedećeg mjeseca trebalo da otvore "novo političko doba" za taj region na sjeveroistoku zemlje.

Rahoj je izrazio nadu da će izbori rezultirati vraćanjem u normalne tokove i poštovanjem zakona, prenosi Tanjug.

"Nadam se da će izbori otvoriti novo političko doba koegzistencije, gdje će se pravila poštovati, a španska privreda oporaviti", istakao je Rahoj u parlamentu, prenosi AP.

On je tako odgovorio na pitanja opozicionih poslanika u vezi sa vanrednim mjerama prema Kataloniji.

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon je povodom izbora poručio da će sljedećeg mjeseca "poraziti u glasačkoj kutiji" ono što naziva "represijom španske vlade" zbog želje Katalonije za nezavisnošću.

Istakao je da Katalonija ima jedan način da postane Republika – pomoću demokratije, prenosi AP.

Pdždemon se bori da ne bude uzručen Španiji u kojoj je osam članova raspuštene katalonske vlade trenutno u pritvoru bez prava na kauciju, dok čekaju rezultate istrage za smišljanje strategije za otcjepljenje od Španije, prenose mediji.

Centralne vlasti u Španiji sada drže pod direktnom kontrolom sjeveroistočni poluautonomni region u kom se, prema prvim anketama pred izbore zakazane za 21. decembar, priprema predizborna trka između separatista i pristalica ujedinjenja.

Pudždemon je zajedno sa svoja četiri ministra doputovao u Brisel prije nedjelju dana, nakon što je centralna vlada Španije smijenila katalonsku izvršnu vlast 28. oktobra i uvela direktnu kontrolu nad tim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala, a Ustavni sud Španije je saopštio da bi odvajanje Katalonije od Španije bilo nezakonito.

Bonus video: