Slovenački ministri osudili Janšin tvit: Poslanike EP nazvao Soroševim marionetama

"Svi u politici moraju biti svjesni posljedica svojih izjava, bilo da smo ih stavili pred mikrofone i objektive ili putem društvenih mreža"

3594 pregleda 7 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Dvojica slovenačkih ministara i potpredsjednika vlade reagovali su danas na objavu premijera Slovenije Janeza Janše u kojoj je poslanike Evropskog parlamenta nazvao Soroševim marionetama, ocijenivši je nepotrebnom i štetnom po ugled zemlje.

Ministar odbrane Matej Tonin nazvao je Janšin tvit neprimjerenim i nepotrebnim.

"Očekujem da će se premijer izviniti zbog svojih reči. Ako želimo očuvati EU, ona se mora temeljiti na uzajamnom poštovanju i kulturi dijaloga. Bilo bi šteta na ovaj način rasipati ugled Slovenije", naveo je Tonin.

Podsjetio je i da slovenačko predsjedavanje Savjetom EU ulazi u završnu fazu.

"Pred nama je težak završetak. Zato moramo izgraditi saveze i odnose poštovanja sa zemljama i institucijama. Nedavni događaji nas udaljavaju od toga, što nije dobro za spoljnopolitičku poziciju Slovenije", dodao je.

Ministar provrede Zdravko Počivalšek takođe je indirektno reagovao na Janšine izjave.

"Svi u politici moraju biti svjesni posljedica svojih izjava, bilo da smo ih stavili pred mikrofone i objektive ili putem društvenih mreža. Jednostavno ne razumijem određene izjave, ne vidim potrebu za njima, ne podržavam ih i smtram ih štetnim za ugled zemlje", napisao je na Tviteru.

Janša je juče objavio pa povukao tvit u kojem je nekoliko poslanika Evropskog parlamenta nazvao "Soroševim marionetema" što je izazvalo burne reakcije u Briselu.

Bonus video: