Lideri SPD, Zelenih i FDP preporučuju koalicione pregovore

„Uvjereni smo da možemo zaključiti ambiciozan i održiv koalicioni sporazum", navodi se u zajedničkom dokummentu triju strana o rezultatima pregovora koji je danas objavljen

5578 pregleda 0 komentar(a)
Predstavnici tri stranke, Foto: REUTERS
Predstavnici tri stranke, Foto: REUTERS

Lideri SPD, Zelenih i FDP preporučuju svojim strankama koalicione pregovore za zajedničku, takozvanu semaforsku Vladu. Dokument koji je plod ovih pregovora sada će biti predstavljen partijskim odborima.

Tri nedjelje nakon saveznih izbora, SPD, Zeleni i FDP preduzimaju sljedeći korak ka formiranju Vlade: pregovarači tri stranke traže koalicione razgovore za formiranje zajedničke savezne Vlade.

„Uvjereni smo da možemo zaključiti ambiciozan i održiv koalicioni sporazum", navodi se u zajedničkom dokummentu triju strana o rezultatima pregovora koji je danas objavljen.

Kandidat za kancelara SPD Olaf Šolc govorio je o veoma dobrom rezultatu razgovora. U Njemačkoj bi se mogla formirati Vlada za modernizaciju zemlje, rekao je on nakon posljednje runde pregovora.

Njemačka se suočava sa najvećim projektom modernizacije industrije u vjerovatno više od 100 godina. Ako saradnja nastavi da funkcioniše tako dobro, to će biti dobra budućnost za zemlju.

Zeleni hvale diskretnost i profesionalnost partnera

Lider stranke Zeleni Robert Habek rekao je da su diskretnost i visoka profesionalnost partnera omogućili tako brzo postizanje rezultata. Dogovor je postignut oko budućih ulaganja u zaštitu klime i digitalizaciju.

Uprkos razlikama, bilo je moguće „pronaći mostove" tokom intenzivnih diskusija, rekla je druga liderka Zelenih Analena Berbok. „Ne radi se o politici najmanjeg zajedničkog imenitelja", već o „obezbjeđivanju stvarne obnove u progresivnoj koaliciji", naglasila je ona.

Lindner: „Prekretnica u političkoj kulturi"

Lider liberala FDP Kristijan Lindner takođe je pohvalio proces pregovora: posljednjih nekoliko dana karakterisao je poseban politički stil. „Već ovaj stil označava prekretnicu u njemačkoj političkoj kulturi. Postoji šansa da ova koalicija postane veća od zbira njenih djelova".

Sljedeći korak: odluka partijskih odbora

Rezultati pregovora će sada biti predstavljen partijskim odborima. Početak koalicionih pregovora važan je korak na putu do zajedničke Vlade.

Dosadašnji pregovori u sedmicama posle izbora održanih 26. septembra, SPD, Zeleni i FDP su istraživali razlike i sličnosti - nisu bili obavezujući. Ali, kada stranke donesu odluku o započinjanju koalicionih pregovoa - to čine sa jasnom namjerom da formiraju zajedničku Vladu. Ipak, neuspjeh se ne može isključiti ni u ovoj fazi.

Bonus video: