Velika Britanija razmatra uvođenje policijske zaštite za poslanike

Poslanik Konzervativne stranke Dejvid Ejms (69) preminuo je, pošto mu je napadač (25) nanio više povreda nožem tokom sastanka sa biračima u jednoj crkvi u Eseksu u istočnoj Engleskoj, oko 60 kilometara istočno od Londona

6559 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da vlada razmatra uvođenje policijske zaštite za poslanike, poslije ubistva poslanika za koje se sumnja da ima teroristički motiv.

"Treba da popunimo propuste po pitanju obezbjeđenja poslanika", rekla je Patel za televiziju Sky News.

Na pitanje o uvođenju policijske zaštite za poslanike u njihovim okruzima, ministarka je rekla da se sve opcije sada razmatraju i da je "niz mjera" već uveden od ubistva poslanika Dejvida Ejmsa u petak.

Poslanik Konzervativne stranke Dejvid Ejms (69) preminuo je, pošto mu je napadač (25) nanio više povreda nožem tokom sastanka sa biračima u jednoj crkvi u Eseksu u istočnoj Engleskoj, oko 60 kilometara istočno od Londona.

Istraga o incidentu, povjerena antiterorističkoj upravi, otkrila je, prema prvim saznanjima, potencijalno ekstremističku islamističku motivaciju napadača.

Uhapšeni muškarac je britanski državljanin somalskog porijekla Ali Harbi Ali, prenio je BBC.

Ubistvo poslanika potreslo je zemlju i podsjetilo na smrt laburističke poslanice Džo Koks, koju je u junu 2016. ubio desničarski ekstremista.

"Mnogo se toga promijenilo od ubistva poslanice Džo Koks", rekla je ministarka Patel i dodala da je to bio dosta inteznivan period za poslanike po pitanju bezbjednosnih mjera i da je u međuvremenu mnogo rada uloženo na tim pitanjima.

"Sve smo promijenili oko toga kako radimo zbog razvoja prijetnji u društvu", rekla je Patel i navela kao primjer da su poslanici više tražili od svojih glasača da zakažu sastanke sa njima unaprijed.

Bonus video: