Pudždemon najavio pobjedu na izborima: Jači smo od represije Madrida

On je kritikovao Evropsku uniju zbog njene podrške, kako je rekao, "državnom udaru" koji je nad Katalonijom izvršio španski premijer Marijano Rahoj
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2017. 19:59h

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas u Briselu da će na decembarskim izborima za katalonski parlament pobijediti, kako je rekao, "represiju" španske Vlade nad katalonskom željom za nezavisnost.

Pudždemon je u jednom briselskom muzeju pred oko 200 katalonskih gradonačelnika, koji su došli u Brisel da mu pruže podršku, rekao da Katalonija "ima jedan put da postane republika - demokratski", navodi Asošiejted pres. On je kritikovao Evropsku uniju zbog njene podrške, kako je rekao, "državnom udaru" koji je nad Katalonijom izvršio španski premijer Marijano Rahoj, navodi Frans pres. "Da li ćete prihvatiti rezultat glasanja Katalonaca (21. decembra) ili ćete nastaviti da pomažete Rahoju u tom udaru", upitao je Pudždemon zvaničnike EU. Tokom prvog javnog obraćanja otkako ga je belgijski sud juče pustio na uslovnu slobodu, Pudždemon je uglavnom govorio na francuskom, a katalonski gradonačelnici su ga pozdravili burnim ovacijama, skandirajući "predsjednik, predsjednik!" Katalonski gradonačelnici protestovali su ranije danas u evropskom kvartu Brisela, gdje su smještene institucije EU, tražeći od lidera Evropske unije da se zauzmu za Kataloniju. Oni su nosili transparent "Pomozite Kataloniji", a na kraju skupa su otpjevali katalonsku himnu. U blizini tog skupa okupilo se stotinak pristalica jedinstvene Španije, od kojih su neki nosili transparente "Ne katalonskoj nezavisnosti". Španska Vlada je raspisala izbore za katalonski parlament za 21. decembar, pošto je 28. oktobra smijenila katalonske separatističke lidere i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom, primjenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprječavanja nezakonite secesije tog španskog regiona. Pudždemon i četvoro doskorašnjih katalonskih ministara otišli su 30. oktobra u Belgiju, a španski sud je 3. novembra izdao evropske naloge za njihovo hapšenje. Oni su se u nedjelju dobrovoljno predali belgijskim vlastima, a juče su pušteni na uslovnu slobodu. Osumnjičeni su za pet krivičnih djela, među kojima su pobuna, podsticanje na pobunu i zloupotreba javnih fondova. Sve optužbe su povezane s njihovim nastojanjem da osiguraju secesiju Katalonije. U istom procesu, španski sud je u četvrtak poslao u zatvor drugih osam bivših katalonskih ministara, bez mogućnosti kaucije, dok je deveti bivši član Pudždemonove Vlade pušten uz kauciju.

Galerija

Bonus video: