Povratak na ugalj bio bi tragedija

Potpredsjednik EK kazao da prljava energija nije rješenje za aktuelnu krizu i pozvao na ulaganja u obnovljive izvore

4123 pregleda 3 komentar(a)
Timermans tokom posjete Džakarti, Foto: Reuters
Timermans tokom posjete Džakarti, Foto: Reuters

Šef Evropske unije za politiku klimatskih promjena kazao je juče da povratak upotrebi prljave energije od uglja tokom aktuelne energetske krize “nije pametan potez” i da tržišta treba da iskoriste priliku i pređu na obnovljive izvore energije.

Ovogodišnji kolektivni industrijski oporavak nakon pandemije koronavirusa doveo je do rasta potražnje i cijena energije širom svijeta.

U Evropi, usljed rasta cijena gasa mnoga postrojenja su prešla na ugalj u cilju dobijanja električne energije i to upravo u trenutku kada ovaj region podstiče države da smanje ovisnost od velikih zagađivača.

U Aziji, potražnja za ugljem na velikim tržištima kao što su Kina i Indija porasla je dok njihove ekonomije pokušavaju da se ponovo pokrenu poslije zastoja tokom pandemije.

”Bila bi tragedija da u ovoj krizi ponovo počnemo da investiramo u ugalj, koji je energija bez budućnosti i izuzetno je veliki zagađivač”, kazao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans za Rojters tokom njegove posjete Indoneziji.

”Pametna stvar koju treba uraditi tokom energetske krize jeste što je moguće prije smanjiti zavisnost od fosilnih goriva”, dodao je on, ističući da su cijene obnovljive energije ostale niske dok su cijene uglja skočile.

grafik
foto: Graphic News

Globalne cijene uglja su dostigle rekordni nivo, a najveći izvoznik termalnog uglja Indonezija je povećala cilj proizvodnje za 2021. godinu kako bi ispunila potražnju dok rudarske operacije remete nepovoljni vremenski uslovi.

Ugalj je bio jedna od tema Timermansovih razgovora sa indonežanskim zvaničnicima tokom njegove posjete uoči COP26 razgovora o klimatskim promjenema koji sljedećeg mjeseca počinju u Glazgovu u Škotskoj.

Indonezija, osmi po veličini emiter štetnih gasova na svijetu, želi da dostigne nultu emisiju ugljen-dioksida do 2060. godine ili ranije, što podrazumijeva i postepeno gašenje termoelektrana.

Indonezija trenutno proizvodi 60 odsto energije od uglja, ističe Rojters i dodaje da ugalj takođe uzrokuje oko 35 odsto emisija štetnih gasova te zemlje.

Timemarmans je kazao da je plan Indonezije da pojača udio obnovljivih izvora u njenoj energetskoj mješavini “amibiciozan i za pohvalu” i da EU želi da poveća saradnju u tom sektoru.

”Želimo da sarađujemo sa Indonezijom, da se pobrinemo da možemo investirati i imati tehnološke transfere, predočiti neke ideje na tržištu za ofšor energiju vjetra, solarnu ili geotermalnu”, kazao je Timermans.

Indonezija treba da investira 150 do 200 milijardi dolara godišnje u niskokarbonske programe tokom sljedećih devet godina ukoliko želi da ostvari cilj nultih karbonskih emisija do 2060. godine ili ranije, pokazala je studija koju je sprovela vlada.

N.B.

Bonus video: