EK: Pridruživanje Turske zastalo, Erdoganova vlada odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava

"U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali", navodi se u saopštenju

7865 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija poručila je danas da je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izvještaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu prije 16 godina.

Evropska komisija usvojila je danas Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izvještaje o napretku u sprovođenje suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

EK je saopštila da je vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine, prenosi Rojters.

"U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali", navodi se u saopštenju.

Izvještaj je takođe prvi put sugerisao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu sprovođenja reformi koje podržava EU, iako je Erdogan u aprilu ponovo prihvatio cilj potpunog članstva u EU, jer su obje strane pokušale da poboljšaju zaoštrene odnose.

EK navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije riješena, kao i da zemlja konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

U svom izvještaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično “ad hok” osnovama.

Ankara za sada nije reagovala na izvještaj, a Turska je u prošlosti poručivala da je kritika EU o njenom rezultatu nepravedna i nesrazmjerna.

Bonus video: