Navaljni dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja

Riječ je o najvišem godišnjem priznanju Evropske unije za angažman na području ljudskih prava

2415 pregleda 9 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni dobitnik je nagrade Saharov za slobodu mišljenja za svoj rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Poslanici Evropskog parlamenta su donijeli tu odluku u srijedu, saopštila je Evropska narodna partija. U najužoj konkurenciji su bili i grupa avganistanskih žena i bivša privremena predsjednica Bolivije Žanin Anjes, koja je sada u zatvoru.

Riječ je o najvišem godišnjem priznanju Evropske unije za angažman na području ljudskih prava.

Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatvoren je u januaru nakon što se iz Njemačke vratio u Rusiju, gdje se liječio od trovanja za koje tvrdi da su naložile ruske vlasti, što one negiraju.

EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog.

Ovaj 45-godišnjak je kasnije osuđen na 2 i po godine zatvora po optužbi da je prekršio odredbe uslovne kazne po prethodnoj sudskoj odluci, što je on odbacio kao politički motivisani potez.

Prošle godine nagrada je dodijeljena bjeloruskoj demokratskoj opoziciji, koja je organizovala višenedjeljne proteste protiv Aleksandra Lukašenka poslije spornih predsjedničkih izbora tvrdeći da je na njima pobijedio. Međutim, opozicija i Zapad smatraju da su bili namiješteni kako bi dobio šesti mandat.

Nagradu u iznosu od 50 hiljada eura, nazvanu po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, prvi je dobio predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mendela 1988. Među laueratima su bili i demokratska opozicija Venecuele i pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzaj.

Bonus video: