Šojgu: NATO jača vojnu infrastrukturu u blizini granica Rusije i Bjelorusije

Šojgu je dodao da je u Poljsku i baltičke zemlje prebačena oklopna brigada kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe, prenose agencije

3606 pregleda 6 komentar(a)
Šojgu, Foto: Screenshot/Youtube
Šojgu, Foto: Screenshot/Youtube

NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Rusije i Bjelorusije, upozorio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je kazao da se povećava prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Rusije i Bjelorusije.

"Modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa", rekao je Šojgu na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Bjelorusije.

Šojgu je dodao da je u Poljsku i baltičke zemlje prebačena oklopna brigada kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe, prenose agencije.

"U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima", istakao je ruski ministar odbrane.

Prema njegovoj procjeni, snage NATO-a za reagovanje porasle su sa 25 na 40 hiljada vojnika.

"U Rumuniji i Poljskoj, Vašington raspoređuje protivraketne sisteme Idžis ašor. Univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete Tomahavk i perspektivno udarno naoružanje koja pravi Pentagon", konstatovao je Šojgu.

On je kazao da su SAD, uz punu podršku NATO saveznika, počele aktivno da rade na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.

Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država - članica bloka u vojne manevre tokom kojih se uvježbava primjena taktičkog nuklearnog naoružanja.

"To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja", ocijenio je Šojgu.