Belgijska vlada upozorava na skok zaraženih koronavirusom: "Jasno je da se nalazimo u četvrtom talasu"

Vidjećemo veliki skok broja inficiranih i nažalost prijema u bolnice", rekao je ministar zdravlja Frank Vandenbroke za televiziju VRT

3801 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Belgijska vlada upozorila je danas da bi zemlja mogla biti na početku novog velikog porasta broja zaraženih kovidom 19 uprkos visokoj stopi vakcinacije u zemlji.

Iako je vlada nedavno ukinula obavezno nošenje maski ponovo počinje da podstiče stanovništvo da ih nosi da bi se zaustavio porast broja slučajeva koji podseća na prva tri talasa zaraze posljednjih godinu i po dana.

"Jasno je da se nalazimo u četvrtom talasu. Vidjećemo veliki skok broja inficiranih i nažalost prijema u bolnice", rekao je ministar zdravlja Frank Vandenbroke za televiziju VRT.

Belgijska vlada ovog mjeseca je ublažila neke restrikcije uključujući davanje dozvole za više dogadjaja unutra, i ukidanje obaveznog nošenja maski za goste barova.

Belgija koja ima 11 miliona stanovnika opet bilježi više od 3.000 novoinficiranih dnevno, što je porast od 50 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Sada se dnevno u bolnice od kovida 19 prima 80 ljudi što je porast od više od 40 odsto.

Iako su ukupni brojevi zaraženih i dalje savladivi vlada strahuje da bi ponovo mogli da se povećaju, mada je 85 odsto odraslog stanovništva vakcinisano.

Bonus video: