Rusija identifikovala novu varijantu koronavirusa

Khafizovo upozorenje dolazi kada je vladina radna grupa prijavila 1.036 smrtnih slučajeva povezanih s kovidom -19 tokom prethodnog dana, što je najveći broj od početka pandemije, kao i rekordan broj dnevnih infekcija 36.339

9011 pregleda 18 komentar(a)
Skok novih slučajeva kovida u Rusiji, Foto: REUTERS
Skok novih slučajeva kovida u Rusiji, Foto: REUTERS

Rusija je prijavila neke infekcije kovida-19 s novom varijantom koronavirusa za koju se vjeruje da je još zaraznija od delte uslijed rekordnog porasta zaraze koronavirusom i smrtnih slučajeva što je nagnalo moskovske vlasti da ponovo uvedu mjere zatvaranja.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 naširoko proširiti, rekao je 21. oktobra Kamil Khafizov, viši istraživač u ruskom nadzorniku zdravlja Rospotrebnadzor, lokalnim novinskim agencijama.

Nova varijanta mogla bi da podstakne skok stope novih slučajeva kovida-19, a na kraju bi čak mogla zamijeniti i delta varijantu, iako će proces vjerovatno biti spor, rekao je Khafizov.

Khafizovo upozorenje dolazi kada je vladina radna grupa prijavila 1.036 smrtnih slučajeva povezanih s kovidom -19 tokom prethodnog dana, što je najveći broj od početka pandemije, kao i rekordan broj dnevnih infekcija 36.339.

Rusija ima daleko najveći službeni broj smrtnih slučajeva od kovida -19 u Evropi, 227.389 i četvrti najveći u svijetu.

Porast broja zaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva posljednjih sedmica podstakao je gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina da 21. oktobra najavi ponovno uvođenje mjera karantene između 28. oktobra i 7. novembra sa zatvaranjem svih trgovina, barova i restorana, osim onih koji prodaju bitnu robu.

Taj potez dolazi dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio sedmicu "nerada" za cijelu državu koja počinje 30. oktobra.

U susjednoj Ukrajini talas infekcija koji traje više sedmica i dalje raste uprkos usvajanju pooštrenih mjera zatvaranja prošlog mjeseca. Zdravstvene vlasti objavile su i novi rekord u dnevnim slučajevima zaraženih koronavirusom i smrtnim slučajevima od kovida-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u posljednja 24 sata registrovano 22.415 novih slučajeva koronavirusa, što je više od dosadašnjih 20.341 slučajeva zabilježenih 3. aprila.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata takođe je bio rekord, pa je dostigao 546. Sveukupno, oko 62.000 ljudi je umrlo od te bolesti u Ukrajini, koja ima 41 milion stanovnika.

Ukrajinske vlasti su prošlog mjeseca počele da pooštravaju mjere protiv kovida-a i posljednjih dana najavile su dodatna ograničenja u, kako oni to nazivaju, sistemu "prilagodljivog karantina".

Zakonodavci su takođe produžili vanredno stanje koje omogućava vlastima da uvedu ta ograničenja do kraja godine.

Bonus video: