Bez velikog pomaka u rješavanju energetske krize

Italija pozvala EU da počne da radi na planu za zajednički sistem skladištenja gasa

5077 pregleda 0 komentar(a)
Traži intervenciju na nivou EU: Dragi, Foto: POOL
Traži intervenciju na nivou EU: Dragi, Foto: POOL

Italija je pozvala Evropsku uniju da odmah počne da radi na planu stvaranja zajedničkog sistema skladištenja za strateške rezerve gasa, rekao je juče premijer Mario Dragi.

On je novinarima nakon samita EU rekao da Brisel mora da popiše rezerve gasa koje su trenutno dostupne širom bloka.

”Povodom energije, Italija je naglasila potrebu da se odmah interveniše na evropskom nivou”, rekao je Dragi.

Povodom krize s energentima, lideri EU su nakon dvodnevnog samita izbjegli opsežniju akciju i usvojili su pristup koji je prošle nedjelje otkrila Evropska komisija. On uključuje kratkoročne mjere poput direktne finansijske pomoći ranjivim domaćinstvima, državne pomoći kompanijama i smanjenja poreza i posebnih nameta.

Izvršno tijelo EU smatra da je kriza sa energentima rezultat dinamike slobodnog tržišta: državama koje se oporavljaju od pandemije širom svijeta, prijeko je potrebna energija da bi pokrenukle ekonomsku aktivnosti, ali snažnija potražnja nije pomirena snažnijim zalihama, što je dovelo do povećanja cijena prirodnog gasa. Očekuje se da taj porast traje do aprila, piše “Juronjuz”.

Porast cijena gasa podstakao je neke države članice da pozovu na odgovor EU - pri čemu su Španija, Italija i Grčka predložile novi sistem zajedničke kupovine gasa među državama EU kako bi se napravile strateške rezerve.

Poskupljenje je izazvalo tenzije između članica EU oko energetske tranzicije, pri čemu neki kažu da bi nove zelene politike mogle povećati račune potrošača.

Dragi je rekao da je teško odustati od upotrebe gasa u kratkom roku, prenio je Rojters.

Evropa je uveliko zavisna od gasa za proizvodnju električne energije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je juče izjavila da mjere članica EU u cilju ublažavanja krize sa cijenama energenata ne smiju ići na štetu prelaska na obnovljive energije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je nakon samita da je Evropa previše zavisna od uvoza energenata.

Premijer Žan Kasteks u četvrtak je objavio da će domaćinstva sa nižim primanjima dobiti sto eura od vlade kao pomoć za ublažavanje uticaja poskupljenja energenata, posebno benzina.

Bonus video: