Spuštene diplomatske tenzije

Tajip Erdogan pozdravio saopštenje zapadnih ambasada, kojima je prethodno prijetio protjerivanjem šefova misija, da se pridržavaju diplomatske konvencije i da se neće miješati u unutrašnje poslove države domaćina

10477 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Turski predsjednik Tajip Erdogan kazao je juče da su se zapadni ambasadori za koje je on tražio da budu izbačeni iz zemlje vratili korak unazad i da će ubuduće biti oprezniji u svojim saopštenjima, u potezu koji očigledno ima za cilj smirivanje tenzija između NATO saveznika.

Erdogan je govorio nakon sastanka vlade, neposredno uoči kojeg su američka i druge ambasade saopštile da poštuju diplomatsku konvenciju da se neće miješati u unutrašnja pitanja države domaćina.

Erdogan je tokom vikenda kazao da je naredio da ambasadori budu proglašeni personama non grata zbog toga što su pozvali na oslobađanje Osmana Kavale, filantropa koji se nalazi u zatvoru pod optužbom da je finansirao proteste i učestvovao u pokušaju puča.

”Naš cilj nikada nije da stvorimo krizu, već da zaštitimo prava, zakone, čast i suverenitet naše zemlje”, kazao je turski predsjednik u obraćanju nakon sastanka.

Jučerašnja saopštenja ambasada o pridržavanju diplomatske konvencije izdata su skoro istovremeno na Tviteru u trenutku kada je Erdogan ulazio na sastanak vlade na kojem se razgovaralo o izbacivanju ambasadora iz deset ambasada, u potezu koji bi stvorio najdublji diplomatski spor Turske sa Zapadom tokom njegove 19-godišnje vladavine.

”Sjedinjene Države ističu da se pridržavaju člana 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, objavila je američka ambasada na Tviteru.

Ostalih devet ambasada - Njemačka, Francuska, Kanada, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska, Danska i Finska – objavile su slične poruke ili prenijele poruku SAD.

Državna agencija Anadolija, pozivajući se na izvore iz predsjedništva, objavila je da je Erdogan “pozdravio” saopštenja.

”Diplomatske misije koje nastavljaju njihov rad povinujući se ovom principu će uvijek biti dobrodošle u smislu unapređenja odnosa između njihovih država i naše”, kazao je Omer Čelik, portparol Erdoganove AK partije.

U turskoj verziji američkog saopštenja navodi se da ambasada “potvrđuje” svoje povinovanje konvenciji, što pojedini analitičari tumače kao napor da se predstavi da su ambasade obećale svoje povinovanje ubuduće.

”Strateška dvosmislenost na djelu... omogućava Erdoganovim spin doktorima da tvrde da se Zapad predao, dok engleska verzija ostavlja utisak kod kuće da je Zapad ostao pri svome”, objavio je na Tviteru bivši opozicioni poslanik Ajkan Erdemir.

Glavni Erdoganov saradnik kazao je juče nakon sastanka kabineta da Ankara neće oklijevati da preduzme dalje radnje protiv deset ambasada, uključujući i SAD. “Naše ministarstvo inostranih poslova je uputilo neophodnu reakciju ovim stranim misijama i upozorilo ih na njihovo neprihvatljivo ponašanje”, kazao je Fahretin Altin, direktor za komunikacije.

Usljed jučerašnjih dešavanja turska lira se donekle oporavila nakon što je prethodno dostigla najniži nivo u odnosu na dolar. Turska valuta je izgubila skoro četvrtinu svoje vrijednosti ove godine.

Kriza oko izbacivanjha ambasadora je riješena, kazao je Husein Bagči, profesor međunarodnih odnosa na Bliskoistočnom tehnološkom univerzitetu (METU).

Diplomatski izvori su naveli da su ambasade bile “oprezno optimistične” ali su dodali da je i dalje nejasno što bi Erdogan na kraju mogao da uradi.

Deset ambasadora predstavljaju NATO saveznice, trgovinske partnere i članice Evropske unije, kojoj Turska želi da se pridruži uprkos sve dubljim razlikama.

Unal Čevikoz, poslanik iz opozicione Republikanske narodne partije i bivši turski ambasador objavio je na Tviteru: “Jasno je da su napori da se spriječi da desetoro ambasadora bude proglašeno presonama non grata urodili plodom. Još jednom je zabilježen uspjeh diplomatije”.

Diplomatske tenzije su doprinijele stvaranju nesigurne klime za investitore kada je u pitanju turska ekonomije pošto je centralna banka, po pritiskom Erdogana da podrži rast, neočekivano smanjila kamatne stope za 200 poena prošle nedjelje uprkos tome što je inflacija porasla na skoro 20 odsto.

”Izgleda da predsjednik Tajip Erdogan neće realizovati prethodnu prijetnju da proglasi zapadne ambasadore nepoželjnim”, kazao je za Rojters Volfango Pikoli iz Tenea.

”Kao i u brojnim prošlim situacijama, izgleda da je Erdogan igrao veoma skupu igru sa visokim ulozima zbog kratkoročnih političkih ciljeva”.

Bonus video: