Do karbonske neutralnosti preko nuklearnih reaktora

Francuski operater električne mreže podržao Makronove planove za gradnju nuklearnih elektrana

5576 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Francuski operater električne meže RTE saopštio je da nuklearni reaktori nove generacije nude pristupačan put za otklon od fosilinih goriva i čine cilj karbonske neutralnosti do 2050. godine dostižnim.

”Izgradnja novih nukleranih reaktora je ekonomski održiva, naročito jer omogućava proizvodnju od oko 40 gigavati u 2050”, naveo je RTE u izvještaju u kojem razmatra različite planove za ispunjavanje očekivanog rasta potražnje.

Izvori iz vlade i industrije naveli su da očekuju da će izvještaj pomoći predsjedniku Emanuelu Makronu da krene sa planovima za izgradnju novih nuklearnih elektrana.

List “Figaro” je objavio prošle nedjelje da Makron želi da najavi izgradnju šest novih EPR reaktora do kraja godine.

Ostvarivanje ciljeva karbonske neutralnosti bez nuklearnih reaktora bi zahtijevalo pojačavanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije brže od najdinamičnijih energetskih kombinacija u Evropi, saopštio je RTE.

Francuska i nekoliko drugih evropskih država se zalažu da nuklearna energija bude označena kao zelena investicija u pravilniku Evropske unije o održivim finansijama.

Ciljevi karbonske neutralnosti će biti “nemogući” bez značajnog razvoja obnovljive energije, navodi RTE.

RTE tvrdi da je aktuelna energetska kriza pokazala da zavisnost Evrope od ugljovodinika, poput gasa i uglja, ima ekonomsku cijenu i da je nisko-karbonska proizvodnja u toj zemlji pitanje energetske nezavisnosti.

Francuska agencija za nuklearnu bezbjednost ASDN u februaru je dozvolila većini nuklearnih postrojenja da djeluju deceniju duže nego što je prvobitno planirano nakon održavanja, budući da reaktorima od 32 do 900 megavati ističe rok trajanja.

Francuska trenutno dobija 62,4 gigavata energije iz 57 reaktora, navodi se u podacima RTE.

Grupe za zaštitu životne sredine su kritikovale to što je u izvještaju operatera naglasak stavljen na nuklearnu energiju i podržale su pozive za bržu izgradnju generacije elektrana zasnovanih na obnovljivim izvorima.

Grinpis se fokusirao na tri opcije prema kojima bi mreža djelovala 100 odsto sa obnovljivom energijom i pozvala na debatu o energetskoj tranziciji.

”Ovo ne samo da dokazuje da nuklearna energija nije neophodno zlo, već neovisno od opcije koja bude izabrana, pokazuje da je obnovljivim energijama potreban masovni razvoj kako bi odgovorile na klimatsku urgentnost”, saopštio je Grinpis.

Francuska Zelena partija je opisala izvještaj kao jednostran i kao pokušaj opravdavanja novih nuklearnih projekata uz zanemarivanje mjera kontrole potrošnje.

”Cilj predsjednika Republike i njegove vlade je jasan: opravdavanje oživljavanja nuklearne energije po svaku cijenu”, kazao je Matju Orfelin, koji je nekada bio predstavnik Makronove partije, a koji je kasnije prešao kod Zelenih. N. B.

Bonus video: