Slovenija pred zaključavanjem: Ministar kazao da prijeti scenario iz Bergama

Zvaničnici kažu da je u Sloveniji potpuno vakcinisano oko 53 odsto od dva miliona stanovnika

9154 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta protiv vakcinacije u Sloveniji, Foto: Reuters
Sa protesta protiv vakcinacije u Sloveniji, Foto: Reuters

Slovenački ministar zdravlja upozorio je juče da bi se ta država mogla suočiti sa košmarnim scenariom ako ne obuzda epidemiju koronavirusa koja bjesni širom država centralne i istočne Evrope sa niskom stopom vakcinacije.

Janez Poklukar je rekao da je sve manje slobodnih kreveta u bolnicama u Sloveniji, koja bilježi najveći broj novozaraženih od januara. Sa više od tri hiljade potvrđenih slučajeva za 24 sata, Poklukar je rekao da je zaključavanje izvjesno, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

”Dok smo se užasavali situacijom u susjednoj Italiji na početku epidemije, sada smo na prekretnici zbog niske stope vakcinacije i lako bismo mogli imati scenario iz Bergama”, rekao je Poklukar, misleći na italijanski grad koji je najteže pogođen epidemijom prošle godine.

Zvaničnici kažu da je u Sloveniji potpuno vakcinisano oko 53 odsto od dva miliona stanovnika.

Vlasti planiraju da otvore još odjeljenja za kovid-19 jer je na jedinicama intenzivne njege popunjeno 92 odsto kapaciteta, rekao je ministar zdravlja.

I druge države centralne i istočne Evrope sa malim obuhvatom imunizacije bilježe rekordne brojeve novozaraženih. Vlasti nevoljno uvode neke restrikcije kako bi uspostavile kontrolu nad situacijom.

Slovenija je do sada tražila od zaposlenih kovid propusnice za dolazak na posao. U Hrvatskoj su one potrebne za medicinske i radnike domova za stare, a u Srbiji za boravak u kafićima, restoranima i noćnim klubovima nakon 22 sata. Rumunija je ponovo uvela strože mjere koje uključuju policijski čas i zatvaranje nekih javnih mjesta.

Prosječna stopa vakcinacije u Evropskoj uniji je oko 70 odsto, a u zemljama centralne i istočne Evrope oko 50 odsto i niža. Uprkos velikom broju smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom posljednjih nedjelja u tom regionu, stopa vakcinacije je samo blago povećana, navodi AP.

”Imamo oružje i sredstva, a to je vakcinacija. A mi ih ne koristimo”, rekao je Poklukar.

Zdravstvene vlasti Hrvatske juče su takođe prijavile porast broja dnevnih slučajeva - oko 4.500. Svaki drugi test u Zagrebu bio je pozitivan i otvaraju se novi punktovi za testiranje, prenio je AP saopštenje vlasti.

Ljekari u Srbiji su saopštili da su djeca i bebe među oboljelima koji su na respiratoru, dok višenedjeljni rast broja zaraženih i hospitalizacija ne jenjava.

Vakcinacija na Beogradskom sajmu
Vakcinacija na Beogradskom sajmufoto: MARKO DJURICA

Premijerka Ana Brnabić je saopštila da za sada neće biti pooštravanja mjera protiv epidemije, ali zdravstvene vlasti razmatraju prelazak na onlajn nastavu.

Srbija je juče zabilježila skoro sedam hiljada novozaraženih, a preminule su 64 osobe. Od početka epidemije, u toj zemlji je zaraženo više od miliona osoba, dok je umrlo skoro deset hiljada.

Bonus video: