PROTESTI U BRITANIJI ZBOG ZASTRAŠUJUĆEG TRENDA

Protesti u Britaniji zbog zastrašujućeg trenda: Djevojke bojkotuju noćne klubove

Učestali slučajevi sipanja droge u piće ili ubrizgavanja u nogu ili leđa tokom noćnih izlazaka

9878 pregleda 11 komentar(a)
Iz noćnog kluba u Londonu, Foto: Rojters
Iz noćnog kluba u Londonu, Foto: Rojters

Djevojke širom Ujedinjenog Kraljevstva bojkotovale su juče noćne klubove i pabove, a veliki broj gradova se pridružio nacionalnom protestu nakon učestalih izvještaja o drogiranju žena tokom izlazaka.

Zastrašujući trend, takozvani “spajking” (spiking) je ubacivanje opojne supstance u piće žrtve, a u posljednje vrijeme su zabilježeni i slučajevi ubrizgavanja droge injekcijom.

Protestna kampanja, koja je dobila zamah u univerzitetskim gradovima uključujući Bristol, Brajton i Notingem, zahtijeva hitniju akciju vlade i noćnih klubova kako bi se spriječilo unošenje oružja i droge u klubove.

Posljednjih mjeseci je došlo do naglog porasta izvještaja da se djevojkama droga sipa u piće ili ubrizgava u leđa ili nogu u noćnim klubovima, kako se studenti vraćaju u kampuse nakon duge pauze zbog pandemije koronavirusa.

Policija je saopštila da je tokom septembra i oktobra širom Ujedinjenog Kraljevstva potvrđeno 198 slučajeva sipanja droge u piće, a 24 slučaja ubrizgavanja tokom noćnog izlaska.

Policija u Notingemu je prošle nedjelje saopštila da je povećan broj policajaca koji patroliraju vikendom kako bi se osigurala bezbjednost mladih tokom izlaska. U Brajtonu na jugu Engleske, detektivi su saopštili da istražuju šest izvještaja o ubrizgavanju opojne supstance ženama tokom prošle nedjelje.

Organizatori bojkota su objavili na Instagramu da je “spajking postao epidemija”.

”Nikad ranije nismo čuli da se toliki broj studenata budi a da se ne sjeća ničega što se desilo prethodne noći”, glasi jedna od poruka.

Onlajn peticija kojom se od noćnih klubova traži detaljni pretres osoba na ulasku, prikupila je 170.000 potpisa.

Preporučujemo za Vas