Protesti u Britaniji zbog zastrašujućeg trenda: Djevojke bojkotuju noćne klubove

Učestali slučajevi sipanja droge u piće ili ubrizgavanja u nogu ili leđa tokom noćnih izlazaka

10183 pregleda 11 komentar(a)
Iz noćnog kluba u Londonu, Foto: Rojters
Iz noćnog kluba u Londonu, Foto: Rojters

Djevojke širom Ujedinjenog Kraljevstva bojkotovale su juče noćne klubove i pabove, a veliki broj gradova se pridružio nacionalnom protestu nakon učestalih izvještaja o drogiranju žena tokom izlazaka.

Zastrašujući trend, takozvani “spajking” (spiking) je ubacivanje opojne supstance u piće žrtve, a u posljednje vrijeme su zabilježeni i slučajevi ubrizgavanja droge injekcijom.

Protestna kampanja, koja je dobila zamah u univerzitetskim gradovima uključujući Bristol, Brajton i Notingem, zahtijeva hitniju akciju vlade i noćnih klubova kako bi se spriječilo unošenje oružja i droge u klubove.

Posljednjih mjeseci je došlo do naglog porasta izvještaja da se djevojkama droga sipa u piće ili ubrizgava u leđa ili nogu u noćnim klubovima, kako se studenti vraćaju u kampuse nakon duge pauze zbog pandemije koronavirusa.

Policija je saopštila da je tokom septembra i oktobra širom Ujedinjenog Kraljevstva potvrđeno 198 slučajeva sipanja droge u piće, a 24 slučaja ubrizgavanja tokom noćnog izlaska.

Policija u Notingemu je prošle nedjelje saopštila da je povećan broj policajaca koji patroliraju vikendom kako bi se osigurala bezbjednost mladih tokom izlaska. U Brajtonu na jugu Engleske, detektivi su saopštili da istražuju šest izvještaja o ubrizgavanju opojne supstance ženama tokom prošle nedjelje.

Organizatori bojkota su objavili na Instagramu da je “spajking postao epidemija”.

”Nikad ranije nismo čuli da se toliki broj studenata budi a da se ne sjeća ničega što se desilo prethodne noći”, glasi jedna od poruka.

Onlajn peticija kojom se od noćnih klubova traži detaljni pretres osoba na ulasku, prikupila je 170.000 potpisa.

Bonus video: