Pudždemon i ministri 17. novembra pred belgijskim sudom

Ranije danas, Pudždemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je "nepravedno" stavila iza rešetaka njegove kolege
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2017. 18:11h

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu, prenosi Tanjug.

Pudždemon i ministri pojaviće se pred sudom u Briselu 17. novembra u 14:00 po lokalnom vremenu, javlja AFP pozivajući se na neimenovani izvor.

Ranije danas, Pudždemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je "nepravedno" stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa Evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navodi francuska agencija.

"Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi", napisao je Pudždemon na Tviteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Pudždemon je sa saradnicima doputovao u Brisel pre nedjelju dana, nakon što je Španija smijenila katalonsku izvršnu vlast u uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika, Madrid je u petak izdao Evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja Katalonije nezavisnom državom.

Izručenje bivšeg katalonskog premijera Karlesa Pudždemona i njegovih saradnika nije pitanje kojim se bavi Evropska komisija, već pitanje iz okvira saradnje pravosudnih sistema Španije i Belgije, poručuju iz EK.

"To je proces u okviru Evropskog naloga za hapšenje. U pitanju je evropska procedura koja se odnosi na saradnju pravosudnih organa zemalja članica i Evropska komisija nema ulogu u tome", izjavio je portprol Komisije Margaritis Šinas.

On je naveo da postoji jasna podjela između sudske i izvršne vlasti i odbio je da komentariše pozive kojima su pojedni zvaničnici iz zemlja članica zatražili reakciju Evropske komisije na proces koji se vodi u slučaju bivšeg katalonskog lidera i njegovih saradnika.

"I Belgija i Španija su demokratije", poručio je Šinas odgovarajući na pitanje da li Evropska komisija "vidi problem" kada su u pitanju vladavina prava i nezavisno pravosudje u Španiji, a u kontekstu procedura koje se vode protiv bivših katalonskih zvaničnika osumljičenih za pobunu i separatizam.

U Evropskoj komisiji, inače, navode je njihov stav o pokušaju otcjepljenja Katalonije nepromijenjen, uz poruku da je je za rješavanje tog pitanja nadležan Madrid.

Bonus video: