ECB odlučila da ne mijenja program podsticaja uveden zbog pandemije

Predsjednica ECB Kristin Lagard rekla je da neće "naglo reagovati" i uskratiti podršku prije vremena jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima uslijed teškoća u snabdijevanju djelovima i sirovinama

1491 pregleda 0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: REUTERS
Kristin Lagard, Foto: REUTERS

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži nepromijenjen program podsticaja uveden zbog pandemije koronavirusa, u vrijeme skoka potrošačkih cijena

Odluka koja utiče na 19 zemalja eurozone znači da će u decembru uslijediti debata o vremenu i načinu okončanja stimulativnog programa od 1,85 hiljada milijardi eura.

Taj program kupovine obveznica smanjio je dugoročne troškove zaduživanja za preduzeća, koja su prebrodila zatvaranja ekonomija, i za vlade koje su trošile više na podršku u vrijeme pandemije.

Predviđeno je da program traje najmanje do marta 2022. godine ili dok banka ne procijeni da je krizna faza pandemije završena, ali je nedavni skok inflacije zaoštrio pitanja o vremenu njegovog okončanja.

Zvaničnici Evropske centralne banke, međutim, navode da je nedavni skok cijena u većem broju slučajeva privremen.

Predsjednica ECB Kristin Lagard rekla je da neće "naglo reagovati" i uskratiti podršku prije vremena jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima uslijed teškoća u snabdijevanju djelovima i sirovinama.

Blok zemalja koje koriste euro još nije dostigao nivo proizvodnje iz vremena prije pandemije, za razliku od SAD, gdje postoji snažan oporavak nakon veće državne potrošnje.

Bonus video: