Francuskinje bi u prvom krugu izbora prije glasale za Le Penovu nego za Zemura

Prema anketi agencije Ifop, Francuskinje nisu sklone da glasaju za Zemura jer su zabrinute da li bi on poštovao prava žena i borbu protiv seksizma u slučaju da postane predsjednik Francuske

3386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuskinje bi u prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasale za sadašnjeg predsjednika Francuske Emanuela Makrona i liderku ekstremne desnice Marin Le Pen, dok su izrazile zabrinutost u slučaju pobjede novinara i esejiste Erika Zemura, koji naginje ekstremnoj desnici.

Kako je danas prenijela francuska televizija El Se I, Francuskinje bi u prvom krugu izbora glasale za Makrona koji bi dobio 25 odsto, Marin Le Pen (20 odsto), desničara Gzavijea Bertrana (14 odsto) i Zemura (12 odsto).

Prema anketi agencije Ifop, Francuskinje nisu sklone da glasaju za Zemura jer su zabrinute da li bi on poštovao prava žena i borbu protiv seksizma u slučaju da postane predsjednik Francuske.

Francuskinje su takođe zabrinute za svoju budućnost u slučaju pobjede lidera radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchon).

Muškarci bi s druge strane prije glasali za Zemura nego Marin Le Pen. Tako bi Francuzi u prvom krugu najviše glasali za Makrona (25 odsto), za Zemura (17 odsto), dok bi Le Penova i Betran dobili po 16 odsto glasova.

Iako Makron nije još saopštio da li će se kandidovati na predsjedničkim izborima, u anketama javnog mnjenja bi on osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora.

U Francuskoj se obično održavaju dva kruga izbora, pošto je u prvom krugu rijetko da neki kandidat osvoji više od 50 odsto glasova.

Predsjednički izbori predviđeni su na proljeće 2022. godine i uveliko se pominju u francuskim medijima.

Bonus video: