Hiljade ljudi na protestu u Gruziji: "Pobjede opozicije u mnogim opštinama odnijete kao da se nikada nisu dogodile"

Nikanor Melija, poraženi kandidat za gradonačelnika Tbilisija, predsjednik Jedinstvenog nacionalnog pokreta, rekao je okupljenim demonstrantima, koji su blokirali glavnu aveniju Tbilisija, da će opozicioni lideri krenuti da obilaze druge gradove kako bi privukli pristalice na masovan protest u glavnom gradu 7. novembra

5641 pregleda 4 komentar(a)
Melija, Foto: Reuters
Melija, Foto: Reuters

Hiljade pristalica gruzijske opozicije izašle su danas na ulice Tbilisija, nezadovoljne rezultatima lokalnih izbora na kojima je ubjedljivo pobijedila vladajuća partija.

Kandidati vladajuće partije Gruzijski san pobijedili su u jučerašnjem drugom krugu lokalnih izbora u 19 od 20 opština, osvojivši i čelna mjesta pet najvećih gradova, Tbilisija, Kutaisiji, Rustavija, Batumija i Potija.

Opozicija optužuje vlast za izbornu prevaru.

Lider vodeće opozicione stranke Nikanor Melija, poraženi kandidat za gradonačelnika Tbilisija, rekao je da su "pobjede opozicije u mnogim opštinama odnijete kao da se nikada nisu dogodile".

Melija, predsjednik Jedinstvenog nacionalnog pokreta, rekao je okupljenim demonstrantima, koji su blokirali glavnu aveniju Tbilisija, da će opozicioni lideri krenuti da obilaze druge gradove kako bi privukli pristalice na masovan protest u glavnom gradu 7. novembra.

Jučerašnji drugi krug izbora održan je nakon što u prvom krugu 2. oktobra nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu.

Izbori su održani u sjenci hapšenja bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, osnivača Jedinstvenog nacionalnog pokreta.

Nakon što je napustio Gruziju 2013. godine, Sakašvili je osuđen u odsustvu na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja.

On se vratio u Gruziju iz Ukrajine neposredno uoči prvog kruga lokalnih izbora, u nadi da će doprinijeti boljem rezultatu opozicije, ali je odmah uhapšen, poslije čega je počeo štrajk glađu.

Posmatračka misija OEBS navela je da "pozitivno ocjenjuje glasanje i brojanje glasova, uprkos nekim proceduralnim nedostacima, naročito tokom brojanja".

Bonus video: