Čjuka vratio mandat: Mandatar za sastav vlade Rumunije nije obezbijedio podršku

Čjuka, koji je ministar odbrane u tehničkoj vladi rekao je da je odlučio da odustane od mandata poslije konsultacija u svojoj stranci

2899 pregleda 0 komentar(a)
Čjuka, Foto: Reuters
Čjuka, Foto: Reuters

Mandatar za sastav vlade Rumunije Nikolae Čjuka, vratio je mandat jer nije uspio da obezbijedi podršku u parlamentu.

Penzionisani general i član Nacionalne liberalne stranke trebalo je da objavi sastav svog kabineta u srijedu, ali je od toga odustao nakon što su opoziciona Socijaldemokratska partija i Unija za spas Rumunije (USR) rekle da ga neće podržati.

Čjuka, koji je ministar odbrane u tehničkoj vladi rekao je da je odlučio da odustane od mandata poslije konsultacija u svojoj stranci.

"Uvjeren sam da sve aktivnosti na partijskom nivou treba da budu rezultat dijaloga i razumijevanja situacije u kojoj se zemlja nalazi", rekao је Čjuka kasno sinoć poslije sastanka sa stranačkim kolegama.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis imenovao je Čjuku 21. oktobra za mandatara nakon što prethodni mandatar, Dačijan Čološ iz USR nije uspio da obezbijedi podršku poslanika za formiranje vlade.

Čjukino povlačenje produžava višemjesečnu političku krizu u zemlji sa oko 19 miliona stanovnika, koja je teško pogođena epidemijom koronavirusa.

Rumunija je danas zabilježila rekordan broj umrlih od kovida-19, 591.

Politička kriza u Rumuniji počela je početkom septembra kada je bivši liberalni premijer Florin Kicu smijenio ministra pravde iz USR zato što nije podržao program regionalnog razvoja infrastrukture.

Rumunski parlament je 5. oktobra izglasao nepovjerenje vladi.

Očekuje se da će Johanis u toku dana obaviti konsultacije sa parlamentarnim strankama kako bi donio odluku o novom mandataru.

Bonus video: