Češke stranke centra i desnog centra postigle sporazum o formiranju vlade

Petr Fiala, predsjednik Građanske demokratske stranke i mogući premijer, rekao je da su se stranke dogovorile o podjeli mjesta u vladi, ali nije naveo imena kandidata

1963 pregleda 0 komentar(a)
Petr Fiala, Foto: Reuters
Petr Fiala, Foto: Reuters

Češke stranke centra i desnog centra postigle su sporazum o formiranju većinske koalicione vlade i njenom programu, saopštio je predsjednik najjače stranke nove koalicije.

Petoročlana koalicija moraće se suočiti s porastom inflacije, sve većim dugom te sve višim cijenama energenata i jačanjem pandemije kovida-19 u proteklim nedjeljama, koji sve više opterećuju privredu.

Petr Fiala, predsjednik Građanske demokratske stranke (ODS) i mogući premijer, rekao je da su se stranke dogovorile o podjeli mjesta u vladi, ali nije naveo imena kandidata. "Pregovori su trajali dugo, cijeli dan, ali bili su uspješni", rekao je Fiala u televizijskoj izjavi nakon pregovora koji su trajali duže od 12 sati.

"Dogovoren je koalicioni sporazum i program", izjavio je on, kako prenosi Hina.

Ključni Babiševi saveznici nisu ušli u parlament

Stranke okupljene u dvije koalicije osvojile su 108 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta na izborima održanim 8. i 9. oktobra, pobijedivši premijera Andreja Babiša, čiji ključni saveznici nisu ušli u parlament.

Jedan od glavnih problema s kojima će se morati suočiti novoosnovana koalicija je rješavanje stanja javnih finansija, pogođenih pandemijom i mjerama preduzetim za njeno suzbijanje, kao i rasipništvu vlade na odlasku koja je povećal apenzije i plate zaposlenih u državnim službama, smanjujući pritom poreze.

Uprkos brzo postignutom sporazumu, do stvarnog preuzimanja mandata moglo bi proteći još neko vrijeme, s obzirom na to da je ključna osoba u procesu, predsjednik Miloš Zeman, hospitalizovan od 10. oktobra, te da nema gotovo nikakvih informacija o njegovom trenutnom stanju.

Fiala je rekao da su ga iz predsjednikovog kabineta obavijestili da se Zeman spreman sastati s njim čim bude otpušten s intenzivne njege, ali nije iznio druge pojedinosti.

Bonus video: