Zakon o abortusu ponovo u žiži nakon smrti trudnice

Porodica Poljakinje koja je preminula u 22. nedjelji trudnoće tvrdi da je ona žrtva kontroverzne zabrane

3256 pregleda 0 komentar(a)
"Moje tijelo, moja odluka": Sa jednog od protesta u Poljskoj, Foto: Shutterstock
"Moje tijelo, moja odluka": Sa jednog od protesta u Poljskoj, Foto: Shutterstock

Smrt trudnice u Poljskoj izazvala je novu političku kontroverzu dok grupe za zaštitu ljudskih prava i opozicioni političari okrivljuju skoro potpunu zabranu abortusa u toj zemlji.

Prije godinu Ustavni sud Poljske donio je odluku da žene mogu da prekinu trudnoću samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili u slučaju da je život žene ugrožen. Odlukom suda kao razlog za abortus isključeni su deformiteti fetusa - što je bio uzrok većine prekida trudnoća u toj zemlji.

Smrt 30-godišnjakinje u bolnici na jugu Poljske je prva koja je javno povezana sa presudom. Slučaj se dogodio u decembru, ali je u javnosti objavljen tokom vikenda, piše “Politiko”.

Advokatica Jolanta Budzovska, koja zastupa porodicu preminule trudnice kazala je da je medicinska odluka ljekara da ne urade abortus, koji bi joj možda spasao život, bila povezana sa zabranom.

Prema saopštenju Budzovske, neimenovana žena je hospitalizovana u 22. nedjelji trudnoće zbog gubitka plodove vode. Ljekari su tokom hospitalizacije potvrdili deformitete fetusa. Usljed smrti fetusa žena je pala u septički šok i preminula manje od 24 sata kasnije.

Budzovska je kazala da je pacijentkinja u porukama koje je slala porodici i prijateljima napisala da ljekari “čekaju da vide šta će se desiti”.

Iz bolnice je saopšteno da je “jedini faktor” u liječenju bila bezbjednost pacijentkinje i fetusa. Navodi se da je odluka o prekidu trudnoće “druga tema” i da “u ovom trenutku treba naglasiti da su sve medicinske odluke donijete uz razmatranje zakonskih odredbi koje su na snazi u Poljskoj”.

Bonus video: