Nakon 11 dana potrage: Pronađeno tijelo petog poljskog rudara

Tijelo rudara spasioci su našli na dubini od 900 metara, prignječeno pod gvozdenom konstrukcijom koja se srušila u najjačem potresu u istoriji tog poljskog rudnika uglja, jačine 3,4 stepena Rihterove skale, javila je poljska državna televizija TVP
58 pregleda 0 komentar(a)
Paljenje svijeća za poginule rudare, Poljska, Foto: Reuters
Paljenje svijeća za poginule rudare, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2018. 07:59h

Poljski spasioci pronašli su nakon 11 dana neprestane potrage tijelo posljednjeg, petog rudara koji je poginuo u potresu rudnika Zofjufka na jugozapadu Poljske, saopštila je noćas Jastšembska kompanija venglova.

Tijelo rudara spasioci su našli noćas na dubini od 900 metara, prignječeno pod gvozdenom konstrukcijom koja se srušila u najjačem potresu u istoriji tog poljskog rudnika uglja, jačine 3,4 stepena Rihterove skale, javila je poljska državna televizija TVP.

U trenutku potresa u jami je bilo 250 rudara, od toga 11 u kritičnom području, a četvorica od njih su uspjeli sami da pobjegnu i izađu iz jame. Dvojicu su poslije nekoliko sati spasioci našli povrijeđene, ali bez opasnosti po život, dan kasnije iz jame su izneijta tijela dvojice koji nisu preživjeli nesreću i nastavljena je potraga za preostalom trojicom.

Cijela Poljska 11 dana napeto je pratila napore oko 200 spasilaca u 17 ekipa koji su na smjenu silazili u jamu u trci sa vremenom da uklone odrone zemlje i da u rudnik koji spada među najugroženije metanom u Poljskoj ubace vazduh, kako bi se smanjila koncentracija tog otrovnog gasa.

Dio tunela bio je poplavljen i u pomoć je pritekla armija sa opremom i ronioci, a prvi put su u Poljskoj u takvoj spasilačkoj akciji u rudniku korišćeni i psi tragači Gorske straže.

Konačni bilans te najveće nesreće u istoriji rudnika Zofjufka je pet mrtvih i dvoje povrijeđenih rudara.

Gradonačelnica mjesta Jastšembje Zdroj, gdje se nalazi rudnik, proglasila je u ponedjeljak sedam dana žalosti a isto je učinio i vlasnik rudnika Jastšembska kompanija venglova u svim svojim rudnicima, saopštio je direktor kompanije Danijel Ozon.

Bonus video: