Opterećen sistem, Slovenci ne isključuju mogućnost slanja pacijenata u inostranstvo

U bolnicama je trenutno 670 oboljelih od kovida-19, a među njima 159 na intenzivnoj njezi, dok je u posljednja 24 sata umrlo 18 osoba

4751 pregleda 5 komentar(a)
Ljubljana, ilustracija, Foto: Shutterstock
Ljubljana, ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 4.511 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord od početka epidemije nakon jučerašnjih 3.456 slučajeva, a prema novim bi se prognozama rast četvrtog talasa mogao nastaviti sve do kraja novembra i prema procjenama dovesti do smrti još 400 do 500 osoba.

Sa 10.156 testova potvrđeno je 4.511 novih zaraza, odnosno 44.4 odsto među svim testiranima, objavilo je u četvrtak slovenačko ministarstvo zdravlja.

Time je oboren jučerašnji neslavni rekord od početka epidemije, kad je bilo 3.456 novozaraženih.

U bolnicama je trenutno 670 oboljelih od kovida-19, a među njima 159 na intenzivnoj njezi, dok je u posljednja 24 sata umrlo 18 oboljelih.

"Nedjeljno se koronavirusom zarazi oko 50 hiljada osoba"

"Krivulja zaraze mogla bi ići prema gore najmanje do kraja novembra ako se ništa ne promijeni", kazao je za Slovenačku televiziju Leon Cizelj iz naučnog instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi prognoze i modele stanja epidemije, prenosi Hina.

Budući da je stvarni broj dnevnih zaraza dva do tri puta veći od onog utvrđenog testiranjem, to znači da se nedjeljno koronavirusom zarazi oko 50 hiljada osoba, kazao je Cizelj. Dodao je kako takva dinamika četvrtog talasa ukazuje na to da bi se za mjesec dana mogao dosegnuti vrhunac epidemije, ali ne zbog vakcinacije koje ide sporo, nego zbog sve većeg broja stanovništva koje dolazi u kontakt s virusom.

Ali, takva dinamika bi značila da će širenje virusa ovog mjeseca nažalost dovesti do 400 do 500 novih smrtnih slučajeva, dramatično je upozorio Cizelj, pozvavši na bolji odaziv na vakcinaciju.

Pacijente će upućivati u inostranstvo?

Zbog ubrzanog rasta hospitalizacija u posljednje vrijeme, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Robert Carotta, zadužen za koordinaciju između bolnica, kazao je da ne isključuje da će biti potrebno da se zbog preopterećenog zdravstvenog sistema kovid-pacijenti upućuju u inostrastvo.

O stanju epidemije i novim mjerama danas će na redovnoj sjednici raspravljati vlada, ali demantovana su nagađanja da bi se mogla odlučiti za "potpuno zatvaranje", koje bi uključivalo i zaustavljanje privrede.

Potpredsjednik vlade i ministar odbrane Matej Tonin kazao je da je jedino rješenje za sadašnje stanje brža vakcinacija i stroga kontrola korištenja kovid-propusnica.

"Potpuni lokdaun bi bilo vrlo teško realizovati jer bismo morali zatvoriti cijelu privredu, što nikad do sada nismo učinili", kazao je za medije Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dok je infektološkinja Bojana Beović rekla da bi se 'zaključavanjem' rast četvrtog talasa samo usporio, a nakon njega situacija ponovila.

Umjesto lokdauna, bolje je insistirati na vakcinaciji i izbjegavanju rizičnih kontakata, upozorila je Beović.

Bonus video: