Sukob grčke policije i vatrogasaca koji traže ugovore na neodređeno

Vatrogasci koji su protestovali u radnim uniformama, blokirali su saobraćaj ispred Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, formiranog poslije nedavnih požara

6595 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/twitter.com
Foto: Screenshot/twitter.com

Grčka policija sukobila se danas u Atini sa vatrogascima koji su protestovali zahtijevajući ugovore o radu na neodređeno vrijeme poslije velikih šumskih požara.

Jedan vatrogasac je povrijeđen šok-bombom, a pet ih je uhapšeno nakon što je policija protiv demonstranata koristila suzavac i vodeni top.

Vatrogasci koji su protestovali u radnim uniformama, blokirali su saobraćaj ispred Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, formiranog poslije nedavnih požara.

Organizatori protesta su naveli da oko 2.000 vatrogasaca ima ugovore o radu na određeno vrijeme, koji se obnavljaju na pet godina ili manje.

Predsjednik udruženja ugovorno angažovanih vatrogasaca Aleksandros Farandakis rekao je za Asošiejted pres da su članovi te organizacije "uložili srce i dušu u napore na gašenju požara proteklog ljeta".

"Njima su više puta obećavana adekvatna radna mjesta, ali su prevareni. Ne znam koja vrsta katastrofe treba da se dogodi da bi se čula njihova poruka, da li više požara ili više poplava", kazao je Farandakis.

Grčka u ljetnjim mjesecima ima više od 15.000 vatrogasaca, od kojih oko 5.000 ima kratkoročne ugovore ili su angažovani sezonski.

U ljetošnjim šumskim požarima izgorjelo je više od 1.000 kvadratnih kilometara šume na ostrvu Evija i u južnoj Grčkoj. Stotine vatrogasaca iz zemalja članica Evropske unije i susjednih država došlo je u Grčku da pomogne.

Bonus video: